Van kiezen knap je op

Knettergek word ik er soms van; niet kunnen kiezen. Zo stond ik dit weekend in de supermarkt met mijn winkelmandje dat ik maar al te graag wilde vullen met ingrediënten voor een overheerlijke pasta. Maar welke? Wil ik penne, tagliatelle of ravioli? Of nee, misschien ga ik toch voor de farfalle. Volkoren of geen volkoren? Wil ik pasta met vlees, kip of vis? Welke groenten neem ik erbij? En wanneer je denkt er eindelijk uit te zijn, sta je nog een half uur naar de vier schappen vol pastasauzen te staren. Help?!

Oké, soms is het best handig, al die keuzemogelijkheden. Vooral wanneer we in onze maatschappij de ene naar de andere keuze moeten maken. Toch kunnen al deze opties te talrijk zijn. Je ziet door de bomen het bos niet meer, je weet niet wat je moet kiezen en daardoor blokkeer je. Daarom: vier tips om de knoop sneller door te hakken.

1. Gewoon doen
We maken er ons vaak schuldig aan: eerst ergens absoluut zeker van willen zijn voordat we een keuze maken. Het is mens eigen. Maar heb je al eens geprobeerd om het omgekeerd aan te pakken? Eerst je keuze maken om iets te doen – ook wanneer je er niet compleet achterstaat – en wachten tot na een tijdje de overtuigingen komen dat je goed bezig bent. Het zal je een hoop tijd schelen. Vooraf bevestiging willen, zorgt ervoor dat je eeuwig tegen iets aan blijft hikken. Dus kies gewoon. De rest volgt vanzelf wel.

2. Wees niet bang voor spijt
Of het nu gaat om een reis naar het buitenland, relaties of een nieuwe woonplek: alle veranderingen voelen vaak een beetje als afscheid nemen. Niet gek, want als je een keuze maakt, laat je – hoe dan ook – aan de andere kant kansen liggen. En laat dat voor de meesten onder ons nu zwaarder wegen dan de winst. Gek, maar bijna niet vermijden. Het zit nu eenmaal in onze natuur dat we graag alles bij het oude willen houden. Maar bedenk wanneer je voor een keuze staat, je hart volgen mogelijkheden geeft om jezelf te ontwikkelen. Om die reden hoef je nooit spijt te hebben.

Lees ook: Zo zorg je ervoor dat je je innerlijke criticus de mond snoert

3. Vermijd perfectionisme
We weten het. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Waarschijnlijk heb je het ook al honderden keren gehoord. Toch vertellen we het je nog één keer: vergelijk jezelf niet met anderen. Dat zorgt namelijk altijd voor ontevredenheid en maakt kiezen moeilijker. Door jezelf neer te leggen bij het idee dat ‘gewoon’ ook goed genoeg is, ervaar je veel minder druk. Niet alles in het leven is maakbaar, en succes en falen zijn echt niet meteen te wijten aan de keuzes die je maakt.

4. Onderzoek wat bij je past
Kiezen wordt gemakkelijker als je dat – jawel – vanuit je hart doet. Ga eens voor jezelf na of de keuzes die je maakt echt jouw keuzes zijn. Of bespeur je teveel invloeden van je omgeving? Door zo nu en dan na te denken over wie je bent, kom je tot inzichten. Wanneer je weet wat goed bij je past, kun je prioriteiten stellen en beslissingen nemen waar je helemaal achterstaat. Daarmee verklein je de kans dat je over een tijdje weer aan het twijfelen slaat.

Voor alle besluiteloze types onder ons: onthoud dat niet kiezen ook een keuze is.


Lees ook: Keuzes maken in een tijdperk waar kiezen knap lastig blijkt