Tijdens coaching kom ik erachter dat ik mezelf wel héél kwetsbaar opstel

We hebben allemaal een stemmetje in ons hoofd dat af en toe tegen ons praat. Het is het stemmetje van ons zelfbeeld. Of een stemmetje over anderen. Dit stemmetje kan je aardig in de war brengen en soms onwaarheden vertellen. Het zorgt ervoor dat je niet meer weet wat je wilt. In het leven. Op je werk. Je hebt het gevoel dat je vast zit, maar je weet niet precies waarom. Alles gaat toch goed?

We zijn, op zijn zachtst gezegd, niet aardig voor onszelf. In een tijd waar alles mogelijk is, wil je ook alles bereiken. Het begrip FOMO is in het leven geroepen, want och wat zijn we bang om ergens NIET bij te zijn. Ondertussen heb je je limiet van wat je aankunt bereikt maarja je wilt álles uit het leven halen dus zeg je vaak ‘ja’ waar het ‘nee’ moet zijn. Je duwt je gevoelens weg en kiest voor dingen waarvan je denkt dat ze het beste voor je zijn. Toch voelt het alsof je niet genoeg doet… achter de feiten aanloopt. Je voelt je onzeker of onrustig. Herken jij dit? Dan is het best een goed plan om eens met een coach te gaan praten.

Oog in oog met je binnenwereld
Omdat je in de buitenwereld héél veel prikkels krijgt, is het zaak om deze in je binnenwereld goed te verwerken. Doe je dit niet? Dan stapelen dingen zich op en komt je hoofd vol te zitten. In het begin merk je hier niet zoveel van, maar op den duur gaat dit knagen. Dat merk je omdat je je zorgen maakt. Over je werk, over de toekomst of over jezelf. Je wordt onzeker. Een coach kan je op dit moment helpen op weer sterker in je schoenen te staan. Zo sprak ik met een hele fijne coach van GORTcoaching over het afgelopen anderhalf jaar. Een hectische periode met ups en downs. Het is vallen en opstaan… en ja. Dat maakt je onzeker.

Ik laat mensen té dichtbij komen
Tijdens mijn eerste coaching leert de coach mij kennen. Terwijl we aan een kop thee nippen praat ik over mezelf. Best raar. Een gesprek over jezelf. Maar het moet want ik zit hier niet zomaar, ik heb een doel. Ik wil zekerder in mijn schoenen staan, meer zelfvertrouwen kweken. Daarom heeft de coach een oefening bedacht… een oefening die gaat over het voelen en aangeven van grenzen. Dit doet de coach om mij te laten ervaren hoe ik mensen in mijn persoonlijke ruimte laat komen, terwijl ik dat niet altijd wil. Ik laat ze zelfs héél dichtbij komen. Voor de oefening moet ik tegenover de coach gaan staan. Op een veilige afstand, nog nét niet in mijn personal space. Maar zodra de coach een stap dichterbij komt, zeg ik niks. Het voelt best ongemakkelijk maar ik laat het gebeuren. Als er minder dan 50 centimeter afstand ontstaat, zet ik nog steeds geen stap. Terwijl de intieme zone er echt een is die niet iedereen mag betreden. Toch blijf ik zwijgen… typisch vindt de coach. Ik voel me wél ongemakkelijk maar vind het toch oké dat ze zo dichtbij komt. Dit maakt mij kwetsbaar. Letterlijk en figuurlijk. Want niet alleen fysiek maar ook geestelijk laat ik mensen snel toe. Eigenlijk iets moois: die openheid. Maar het heeft ook zeker een keerzijde, eentje die ik meer dan eens heb ervaren. Er zijn namelijk altijd mensen die misbruik maken van jouw openheid, eerlijkheid en vertrouwen. Jammer maar waar. En daarom kan een beetje aftand bewaren geen kwaad. Vooral als je iemand nog niet zo goed kent. Ik moet me er bewust van zijn en duidelijk(er) mijn grenzen aangeven.

Maak van kwetsbaarheid je kracht
Tijdens de tweede sessie bij Gort coaching komen er meerdere dingen ter sprake. Ik heb maar een uur de tijd dus ik moet kiezen waar ik het over wil gaan hebben. Kiezen is ook zeker niet mijn sterkste punt maar dat is een heel ander verhaal. Daarom gooi ik het nu op kwetsbaarheid en onzekerheid. Jezelf kwetsbaar opstellen is zeker is niet slecht. Als je op een krachtige manier je kwetsbaarheid toont, durf je jezelf te laten zien. Het versterkt relaties, je hebt vaak lange relaties en wilt de schijn niet ophouden. Je hoeft niet perfect te zijn… maar gewoon jezelf. Kwetsbaarheid verbindt, maakt moedig en stimuleert spirituele groei. Als je je echte gevoelens laat zien, heb je geen masker nodig. Hierdoor weet je wie je bent en blijf je authentiek. Kwetsbaarheid maakt je mooi, zacht en open. Soms wordt dit niet gewaardeerd. Er zullen altijd mensen zijn die misbruik maken van kwetsbaarheid, die het als een zwakte zien omdat ze zelf achter een masker schuilgaan. Deze mensen leven eigenlijk uit angst, ze wijzen niet jou maar zichzelf af.

Mooie inzichten 
Het is iets heel moois dat we in Nederland mogen zijn wie we zijn. Dit biedt veel kansen maar tegelijkertijd zorgt het ook onzekerheid. Jij bent namelijk degene die verantwoordelijk is voor je eigen geluk. Als je niet happy bent moet je daar iets aan veranderen. Wat er in de buitenwereld ook gebeurt, hoeveel pech je misschien ook hebt, geluk komt van binnen. Je moet het voelen en dat is moeilijk maar daarom kan een beetje hulp van een coach geen kwaad. Iedereen zit wel eens vast, logisch want je komt wel eens in vervelende situaties terecht en denkt in bepaalde patronen. Een coach kan dit patroon doorbreken en nieuwe inzichten geven. Zo ben ik best gesloten en standvastig maar als puntje bij paaltje komt laat ik wél dingen gebeuren die ik niet oké vind. Ik laat het gebeuren, ik laat mensen te dichtbij komen en ik zeg te vaak ‘ja en amen’. Ja. Ik weet heus wel dat ik niet iedereen tevree kan houden. Nooit. En ik weet net zo goed of iets wel of niet door de beugel kan. Wat eerlijk is en wat niet. Je intuïtie laat je niet in de steek dus laat je niet bedonderen. Daarom moet je soms afstand nemen. Letterlijk en figuurlijk.

Mocht jij benieuwd zijn geworden wat een coach voor jou kan betekenen: je kan een gratis oriëntatiegesprek inplannen bij GORTcoaching en als je dan na het gesprek start met coaching en vertelt in een mailtje naar fan@gortcoaching.nl dat je via mij bent gekomen, dan hebben ze een cadeautje voor je. Veel plezier alvast!