Tijd voor innerlijke interesse en zelfredzaamheid

Uiterlijk is zover ik kan terug denken al belangrijk voor mij. Als puber lieten de onzekere kwetsbare gevoelens mij uren in de spiegel staren. Uiterlijke factoren zoals buitensporig veel leuke kleren waren nodig om mij goed te voelen. Een leuke tijd maar ook vermoeiend, ik was in die tijd niet echt gelukkig met mijzelf.

Mijn pad naar evenwaardigheid
Ik koos als student de leerroute naar het welzijn en de gezondheid van de mens. Ik raakte in de ban van oorzaak van gedrag. De werking van onze psyche en zelfbewustwording. Magisch wat er allemaal door zelfreflectie te ontdekken valt en te ervaren hoe ons dit helpt gedrag te transformeren. Mijn uiterlijke wereld kwam door de jaren heen naast de innerlijke wereld te staan. Ik realiseerde me dat een goed evenwicht tussen beide zorgt voor meer balans en oprecht geluk. Het leverde mij de overtuiging op dat de uiterlijke en innerlijke wereld als ‘Yin en Yang’ zijn. Ze zijn even-waardig aan elkaar, beiden verschillend en belangrijk.

Waar is de interesse voor ons innerlijk geluk?
Mijn ervaring uit de praktijk is dat als we alleen de uiterlijke perfectie en het beste resultaat nastreven er disbalans ontstaat. We zien nauwelijks wat deze druk met onze gedachten en gevoelens doet. We creëren negatieve gedachten die bang zijn om de controle los te laten en lijken onze eigen grenzen voorbij te streven om uiterlijk geluk te ervaren. Helaas is uiterlijk geluk altijd van tijdelijke duur of je hebt steeds meer nodig en dat is best vermoeiend. Oprecht geluk ontstaat niet als we alleen op uiterlijk en resultaat gefixeerd blijven. Waar is de interesse voor ons innerlijk geluk? Die ontstaat op het moment als we vastlopen in ons werk of een scheiding. Alles heeft een ‘positieve’ keerzijde want op het moment van uiterlijke blokkade is de kans meer aanwezig dat de interesse voor onze innerlijke wereld groeit. We staan dan vanuit noodzaak stil om te observeren hoe we diep van binnen gelukkig kunnen worden.

Je eigen bewustzijn trainen
Ik denk dat het tijd is dat we meer interesse voor onze eigen psyche mogen ontwikkelen. Om zo zelfredzaam je innerlijke wereld de aandacht te geven die nodig is. Wat maakt het dan zo moeilijk? Het is een leerproces dat we nog niet maatschappelijk dragen en vreemd vinden. De gedachte “dat is toch niet nodig, het gaat
goed met mij” blokkeert direct. Als we ons toestaan dit oordeel los te laten en onszelf toestaan de functie van ons brein zonder diepe dalen te mogen onderzoeken kan dit veel verandering teweeg brengen. Heb je het gevoel dat je jouw innerlijke wereld meer de aandacht mag geven? Ik zeg doen! Je kan elk moment jouw zelfbewustzijn trainen en je eigen psyche de aandacht geven. Lees hier hoe jij de innerlijke wereld kan verkennen.

  • Alles start met open staan voor reflectie, een observerende blik naar jezelf. Hoe gedraag en functioneer je? Wees niet hard voor jezelf, alles wat er is mag er zijn. Vanuit deze houding ontstaat een veilige en eerlijke basis om te erkennen wat er is.
  • Realiseer hoe je relatie met je innerlijke wereld is. Stel jezelf vragen: Zit je veel in gedachten? Ervaar je momenten in het ‘hier en nu’? Merk je jouw gedachten op en kan je deze sturen? Kan je jouw gevoelens voelen en de ruimte geven? Kan je handelen naar je gevoel?
  • Merk op in het moment: Wat denk je? Wat voel je? Hoe is je gedrag? Kies je hiervoor of wil je het anders? Wat wil je echt? Wat heb je nodig?
  • In deze digitale tijd vergeten we te schrijven op papier. Door te schrijven worden jouw onbewuste of dwalende inzichten daadwerkelijk bewust en erkent. Daarnaast kan je hoofd zich berusten omdat het uit je gedachten is.
  • Lukt het je niet de aandacht voor jezelf te bewaken en tijd te nemen voor jezelf? Kies dan voor een fijne mindfulness coach of therapeut/psycholoog die jou helpt je innerlijke wereld te verkennen.

Lees ook: winterslaap of jezelf verstoppen, dit is waarom het verschil er toe doet!