Zijn tampons gevaarlijk of is het onzin?

Of je nu een fervent tampon gebruiker bent of liever een maandverband gebruikt, in de zomer heeft bijna elke vrouw wel eens een tampon nodig. Dan kun je bijvoorbeeld gewoon zwemmen tijdens je menstruatie. Omdat tampons iedere maand aan de orde zijn, hebben alle vrouwen wel eens van TSS – de tamponziekte – gehoord. Deze zouden veroorzaakt worden door de schadelijke stoffen in tampons. Wij zijn benieuwd: hoe zit het nu echt?

Ik moet zeggen dat ik redelijk oplet als het om mijn gezondheid gaat en ik gebruik al jaren tampons van 100% biologisch katoen. Kost wat maar ook deze verpakkingen zijn wel eens in de aanbieding (1+1 gratis) en als je dan flink inslaat kun je weer even vooruit. Baat het niet dan schaadt het niet! Juist omdat tampons de laatste jaren een veelbesproken onderwerp zijn wordt er ook meer onderzoek gedaan, zo deed de Universiteit van Utrecht een aantal ontdekkingen die interessant genoeg zijn om te delen.

Wist je dat tampons geurneutraliserende stoffen bevatten? Het is heus! Tijdens je menstruatie stop je gewoon een geurneutraliserende én geparfumeerde tampon in je lichaam om ‘frisser’ te rieken tussen de benen. Dit lijkt mij overdreven en dit bevestigt maar weer eens dat ik goed bezig ben met de bio tampons. Daarnaast bevatten tampons sporen van bestrijdingsmiddelen die makkelijk door de vagina geabsorbeerd kunnen worden. Deze bestrijdingsmiddelen zijn nodig om het katoen tijdens de teelt te beschermen tegen ziektes. De ziekte TSS (Toxic Shock Syndrome) heeft trouwens niks met de kwaliteit van tampons te maken. TSS wordt veroorzaakt door de Stafylococcus aureus bacterie die zich ophoopt als je je tampon te lang inhoudt. De gifstoffen die de bacteriën veroorzaken kunnen dan in de bloedbaan terecht komen waardoor TSS ontstaat. Duizeligheid, flinke roots, huiduitslag en daling van de bloeddruk zijn het gevolg. TSS is dus het gevolg van een bacterie in het lichaam en niet van de chemische stoffen in een tampon. De hoeveelheid schadelijke stoffen is vaak minimaal te noemen en we krijgen via andere wegen wel ergere dingen in ons lichaam. Toch geeft het stof tot nadenken. Er zijn namelijk organische alternatieven en zoals ik al zei: als je op de aanbiedingen let zijn ze net zo betaalbaar als de ‘normale tampon’. De organische tampons zijn niet alleen beter voor jou maar ook beter voor het milieu omdat ze biologisch afbreekbaar zijn. Voor alle tampons, menstruatie cups en sponsjes geldt: verwissel ze regelmatig!