Sporten als therapie voor (ernstige) psychische klachten

Van spinning tot hardlopen, en van crossfit tot yoga. Er is niets mindblowings aan als het gaat om de combi sporten en gezondheid. Nieuw wetenschappelijk onderzoek gaat nu een stap verder. Van sporten knap je namelijk ook geestelijk op. Het is meer dan je koppie leegmaken. Het helpt namelijk zelfs bij ernstige psychische klanten. Lees hier de how’s & why’s. 

Sporten als therapie

Hartstikke lekker om voldaan met een zak M&M’s op de bank te ploffen en een Netflix bingewatchsessie te starten, helemaal na een bomvolle (werk)dag. In het bijzonder een dag waarop alles niet zo smooth verloopt als gewenst. Frustraties. Stress. Ergens had je je vanochtend nog wel voorgenomen om jezelf no matter what naar de gym te slepen. Even lekker verstand op 0 en gaan. Voel je je daarna altijd een stuk lekkerder in je vel. Herkenbaar? De wetenschap heeft onlangs aangetoond dat jezelf in het zweet werken helpt tegen die nare gevoelens en (werk)stress. Ze gaan zelfs nog iets verder. Sporten kan namelijk een onmiskenbaar essentiële rol spelen bij het bestrijden van ernstige psychische klachten. Denk aan depressies, angststoornissen en zelfs psychosen.

Psychische klachten eruit zweten

Voorgaande conclusies liegen er niet om. Helemaal niet als je je bedenkt dat de onderzoeksgroep uit maar liefst 1,2 miljoen Amerikanen bestond, die 3 jaar zijn gevolgd. Een groep die bestond uit sporters en niet-sporters, waarbij in elke categorie mensen met psychische klachten zaten. Elke maand gaven de participanten aan hoe de voorgaande maand op psychisch well-being vlak was gegaan. In hoeverre hij of zij in meer of mindere mate psychische klachten had ervaren. De conclusie? De groep met sporters had gemiddeld 43% minder last van psychische klachten per maand, dan de bankhangers. De niet-sporters. Omgerekend betekent dat dat de sporters met psychische klachten gemiddeld maandelijks 4 dagen minder aan het strugglen zijn met hun mentale issues, dan de inactievelingen!

Boost your brain

Wetenschappers verklaren het positieve effect van sporten op psychische klachten als volgt: Door te sporten maak je serotonine en noradrenaline aan. Twee neurotransmitters – en tongbrekers – die in staat zijn om het angstcentrum in je brein te kalmeren. Die het hersendeel helpen bij het plannen en beheersen van impulsen van buitenaf. Hoe intensiever de sport – dus des te meer je buiten adem raakt – des te positiever het effect. Je lichaam reageert dan namelijk hetzelfde als wanneer je angstig bent: je hartslag moet er een tandje bij zetten. Je gaat sneller ademen. Meer en meer leert je brein dat die lichaamsreactie niet hoeft te betekenen dat er gevaar op de loer ligt.

En dan hebben we het nog niet eens over alle andere positieve effecten van sporten gehad. Rest te zeggen: kom van die bank af en go go go for it!