Sorry maar stop met het zeggen van sorry

Zeg jij ook te pas of te onpas: sorry? ‘Sorry, mag ik even iets vragen?’ of: ‘Sorry, de trein had vertraging?’, ‘Sorry, dat was ik vergeten’. Je bedoelt het vast goed, maar door steeds je excuses aan te bieden, zet je niet de beste versie van jezelf neer. Stop er mee!

Sommige mensen zeggen echt te vaak sorry. Waarschijnlijk omdat het in veel gevallen een rare zelfs ondermijnende vorm van beleefdheid is. ‘Sorry, mag ik iets bestellen?’. Gek toch, zeker als je al uren zit te wachten tot de serveerster naar jou toe komt. Of dat je jezelf verontschuldigd als je niet kan afspreken. Een andere keer kan je wel weer, dat zou toch prima moeten zijn?

Als je vaak sorry zegt, dan loop je het risico om minder zelfverzekerd over te komen en zelfs in sommige gevallen onbetrouwbaar. Uit een onderzoek van The University of Waterloo blijkt dat je niet de enige bent die vaak sorry zegt. Een grote hoeveelheid mensen heeft er last van. Vooral vrouwen hebben er een handje van. Waarom? Omdat ze graag de vrede willen bewaren. Een vrouw wil niemand tot last zijn en ze neigen toch net wat meer naar perfectionisme dan een man.

Natuurlijk moet je in sommige gevallen toch écht wel je excuses aanbieden. Maar als je jezelf er mee te kort doet, moet je er NU mee stoppen. De ander heeft namelijk niks aan een niks zeggend excuus. In sommige gevallen, doe je er slim aan om de sorry om te draaien. ‘Sorry, sorry, sorry dat ik te laat ben’, wordt in de toekomst: ‘Fijn dat jullie op mij gewacht hebben’. Ben dus zuinig met je ‘sorry’s’.