Onmisbare vitamines op de beauty-plank

Wie o wie slikt ze niet? Vitamine pillen als aanvulling op je dagelijkse voeding. We doen onze stinkende best om zo gezond mogelijk te leven – de wijn daargelaten -. Maar wat zijn de juiste vitamines? En waar zijn ze goed voor? Is een multivitamine tablet voldoende of kun je beter zelf kiezen wat er bij jou naar binnen gaat?

Dit gebeurt er met je lichaam als je twee bananen per dag eet!

Nog niet zo lang geleden werd ik door een vriendin met m’n neus op de feiten gedrukt: de potjes die in mijn kastje staan, gaan niet goed samen! Niks ernstigs, alleen zonde van het geld. Want vitamines werken vaak niet individueel, maar in combinatie met andere vitamines, mineralen en voedingsstoffen.

Vitamine A
Vitamine A wordt ook wel Retinol genoemd. Je haalt je portie vitamine A uit zoete aardappels, pompoen, wortelen, boerenkool, abrikozen en mango. Vitamine A is nodig voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en een gebalanceerde weefselstructuur van de huid. Heb jij last van rode bultjes (keratosis pilaris) op je bovenarmen? Ook dan is vitamine A het antwoord. Slik vitamine A in combinatie met andere retinoiden en anti-oxidanten zoals vitamine E en C. Let wel op: téveel vitamine A is weer slecht voor de lever.

Vitamine B Complex
Vitamine B werkt synergetisch. Dit wil zeggen dat B12 alleen werkt in combinatie met alle B’s bij elkaar: B Complex. Verkrijgbaar in een potje, maar je haalt ze ook uit bruine rijst, quinoa, kikkererwten, bonen, noten en bijenpollen. Slik vitamine B voor je huid en haar, maar ook om stress te verminderen en voor meer energie. Drink jij veel alcohol? Dan heb je meer kans op een tekort aan vitamine B. Alcoholgebruik staat de opname van bijvoorbeeld vitamine B1 in de weg.
Slik vitamine B dus altijd in combinatie met de andere B’s en het liefst na de maaltijd.

Move over boerenkool: maak kennis met Moringa!

Foliumzuur
Foliumzuur (vitamine B11) is onderdeel van het vitamine B-complex en je vindt deze in spinazie, asperges, bieten, groene kool en waterkers. Foliumzuur zorgt voor een betere nachtrust en een goed humeur. Daarnaast is foliumzuur van groot belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en imuunsysteem. Foliumzuur zit in het B complex en kies liever voor Methylfolaat (5-MTHF). Deze laatste is de natuurlijke vorm en wordt veel beter opgenomen door het lichaam.

vitamine c

Vitamine C
We krijgen toch genoeg vitamine C binnen? Eh, wel als je een kist sinaasappels per dag eet. Ik ken niemand die dat voor mekaar krijg. Ze zitten overigens niet alleen in sinaasappels, ook aardbeien, grapefruit, clementines, citroenen, asperges, waterkers en goji bessen bevatten een flinke portie. Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen, deze zorgt voor de elasticiteit van de huid. Het is ook nodig om dopamine aan te maken, de neurotransmitter voor genot. Slechte weerstand? Een vitamine C tablet doet wonderen! Het liefst tabletten van 1000mg die je zelfs twee stuks per dag mag nemen.

Vitamine D
We halen vitamine D uit de zon en uit enkele voedingsbronnen zoals vette vis en eierdooiers. Niet per se uit melk, daarin zit namelijk een niet bruikbare variant! Vitamine D is goed voor de botten, dus ook voor je tanden. Het is onmisbaar om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Vitamine D is ook nodig voor een gezonde weerstand. In de zomermaanden kan je lichaam vitamine D zelf aanmaken. Van september tot mei is het verstandig om wat extra’s binnen te krijgen.

Vitamine E
Deze vitamine kun je het beste eten – dus geen pil! – want dat is al een feestje. Vitamine E zit in avocado, zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen, walnoten en hazelnoten. Het is een sterke antioxidant en onmisbaar voor je algehele gezondheid. Zo heeft het invloed op de hormoonhuishouding en het cardiovasculaire systeem. Bovendien stimuleert vitamine E haargroei en helpt het haaruitval te voorkomen. Het zorgt het voor gezonder haar, wat uiteraard alles te maken heeft met je algehele gezondheid.

Let wel op: bij gebruik van medicijnen, gezondheidsklachten en zwangerschap kun je het beste advies inwinnen bij een dokter. Pas dan weet je zeker welke vitamines je wel of niet kunt slikken.