Niet lekker in je vel door ongezonde darmen

Iedereen heeft wel eens zo’n dag. Je voelt je lusteloos, zwaarmoedig, hebt nergens zin in en je blijft het liefst de hele dag in bed liggen. Deze gevoelens zijn voor een korte periode te overzien, maar wat als je dit dag in dag uit ervaart? Dan kan er sprake zijn van een depressie. Stefanie van Klaever Health legt uit wat de darmen met jouw gevoelens te maken hebben.

We spreken van een depressie als er gedurende een langere periode een abnormale somberheid bestaat en/ of een abnormale lusteloosheid, verlies van interesse of onvermogen om ergens van te genieten. Een serieus probleem waarbij medicatie vaak uitkomst zou moeten bieden. Medicatie kan de symptomen van een depressie misschien wel bestrijden maar de oorzaak blijft vaak helaas liggen.

Darmen en gezondheid
Dat veel gezondheidsproblemen te relateren zijn aan de conditie van de darmen weten we inmiddels wel. Een verzwakte darmgezondheid kan zorgen voor vervelende klachten zoals allergieën, ontstekingen, een verminderde weerstand, huidproblemen, een laag energieniveau.. Maar wat lang niet iedereen weet is dat steeds meer onderzoeken laten zien dat ook mentale klachten zoals depressie hun herkomst in de darmen kunnen vinden. Maar, hoe werkt dit dan?

Hersen-darm-as
De darmen lijken qua zenuwstelsel ontzettend veel op dat van onze hersenen en worden daarom ook wel eens ons 2e brein genoemd. De hersenen communiceren met de darmen maar dit gebeurd ook andersom! Het gevoel van ‘een knoop in je maag’ of ‘vlinders in je buik’ hebben is letterlijk het gevolg van de communicatie tussen de hersenen en je darmen.

Dat de darmen voor een groot deel bepalen hoe we ons voelen, komt onder andere doordat de darmen een fors aantal neurotransmitters aanmaken. Neurotransmitters zijn signaalstoffen die veel invloed hebben op hoe we ons voelen. Een goed voorbeeld van zo’n neurotransmitter is serotonine. Meer dan 90% van alle serotonine wordt geproduceerd in de darmen.

Verstoorde communicatie
Het eten van verkeerde voeding, geboorte via keizersnede en/ of afwezigheid van borstvoeding, langdurige mentale maar ook fysieke stress (denk ook aan te lang te hard sporten), antibiotica en medicatie zijn voorbeelden van factoren die de darmen uit balans kunnen brengen. Een verstoorde darm betekend een verminderde hoeveelheid gewenste darmbacteriën, een verminderde aanmaak van neurotransmitters en een verstoorde communicatie met de hersenen. Dat willen we niet!

Optimalisering van darmen
Bij het werken aan optimalisatie van de darmen is voeding altijd een belangrijk uitgangspunt, je bent wat je eet, toch?! Hierbij is het verstandig om intoleranties en overgevoeligheden in kaart te brengen. Tevens dienen interne en externe stress factoren waar mogelijk geminimaliseerd te worden aangezien deze grote invloed hebben op de darmgezondheid. Ook kan het waardevol zijn om feces (ontlasting) onderzoek in te zetten om zo een helder beeld te verkrijgen van de huidige conditie van de darm. Middels dit onderzoek kun je onder andere in kaart brengen hoe de slijmvliesimmuniteit van de darm is, of er pathogenen zoals schimmels en parasieten aanwezig zijn, hoe de darmflora er op dat moment uit ziet en of er sprake is van ontstekingsactiviteit.

Met al deze informatie kan er een persoonlijk behandelplan opgesteld worden waarin de situatie stap voor stap (blijvend) kan worden geoptimaliseerd.

Meer weten over deze werkwijze? Be in touch! info@klaever-health.nl