Is zonnebrand slecht voor je huid?

In de categorie open deur: UV-stralen beschadigen je huid. Daarom hierbij facts over verschillende soorten SPF op een rij. Een aantal dingen heb je (waarschijnlijk) al van je moeder geleerd: een hoge factor en regelmatig smeren is het beste. En ook al kom je alleen van en naar je werk buiten, dan ook is een crème met SPF aan te raden.

Chemisch vs. fysisch
Zonnebrandcrème en andere crèmes met SPF kunnen een chemische of fysische (minerale) filter bevatten. Het grootste verschil tussen deze twee is de werking. Chemische filters absorberen het UV-licht voordat het kan doordringen in de huid. Terwijl een fysische filter het UV-licht weerkaatst om de huid te beschermen. Om het licht te kunnen weerkaatsen bestaat een fysische filter uit heel veel kleine witte deeltjes; wit is de enige kleur die alle typen licht kan weerkaatsen.

Slecht voor je huid?
Sommigen beweren dat chemische filters, bijvoorbeeld op basis van oxybenzone, slecht zijn voor je huid. Dit is niet helemaal waar. Een fysische filter zorgt minder vaak voor huidirritatie, maar dat betekent niet dat een chemische filter – als je er tegen kunt – niet goed zijn werk doet. Sommige dermatologen raden deze filter juist aan voor het lichaam.

Nooit meer zon
Laatst ontmoette ik iemand die anti SPF is. Hoe ze dan de zon in ging? Niet. Om te voorkomen dat we allemaal denken nooit meer in de zon te kunnen: zonnebrand en SPF is niet slecht voor je, maar het loont de moeite om uit te zoeken welk product het beste werkt voor jouw huid.