Interview: met Nina van Kapsones Amsterdam

Nina van der Weiden is een druk bezet vrouw en woont al een flink aantal jaren in onze steeds drukker wordende hoofdstad. Heel shoppend Nederland struint van centraal station richting het einde van de Kalverstraat en ook in de negen straatjes sjok je tegenwoordig in een traag tempo achter de meute aan. Nina, afgestudeerd politicologe, schreef er een boek over: ‘How To Avoid The Other Tourists’in Amsterdam’. Want toeristen beperken zich allang niet meer tot ‘De Wallen’. Het hele centrum lijkt tjokvol. En zelfs dán is het centrum de moeite waard om te bezoeken met al z’n schoonheden. Vanuit haar oog voor detail en haar interesse voor mode ontstond er daarom nog een ander ‘Amsterdams’ gerelateerd project: Kapsones Amsterdam. Een kledingmerk waarbij Amsterdam als decor wordt gebruikt.

Alsof heel shoppend Nederland zich in de Bijenkorf heeft verzameld en alle Chinese, Japanse, Franse, Italiaanse en Amerikaanse toeristen de fietspaden, tramrails en wegen expres gebruiken om koffers op te verslepen, stadskaarten te lezen of te leren fietsen. Dat is het centrum van Amsterdam.

De in Castricum geboren Nina van der Weiden (28) woont al zes jaar in de hoofdstad, dus kent ze deze taferelen. Het vervelendst? Dat zijn de lallende Britten op het Leidseplein om wie ze altijd met een boog heen loopt. “Vooral om een uur of vijf ’s nachts”, zegt de afgestudeerd politicologe.

Waarom heb jij Kapsones opgericht?
“De interesse voor mode, en dan voornamelijk het ontwerpproces, is altijd aanwezig geweest, maar ik had geen goed idee voor een ontwerp of modelabel. Totdat ik Amsterdam écht goed ging verkennen om mijn reisgids ‘How to Avoid the Other Tourists – Amsterdam’ te kunnen schrijven. Tijdens mijn zoektocht naar mooie en veelal onontdekte plekken stuitte ik steeds vaker op prachtige glas-in-lood ramen. Ik was ervan overtuigd dat deze historische details meer aandacht verdienden dan ergens onopvallend onderdeel te zijn van het interieur in een trappenhuis, café, winkelpand of station. Kijk maar eens omhoog in de stad en de schoonheid die je daar treft zal je verbazen! Zo dacht ik zelf dagelijks: ‘ben ik hier al die tijd aan voorbij gelopen?’ Hoe is het mogelijk!”

kapsones

Wat betekent Amsterdam voor jou?
“Amsterdam is mijn thuis. Amsterdam houdt mij niet tegen om ook andere steden, landen en streken te verkennen, maar iedere keer als ik weer terugreis naar de stad (of dit nu na een lange vakantie in Zuid-Europa is of na een dag werken in Utrecht) valt er een gevoel van rust over mij heen zoals je dat vroeger ook voelde als je weer thuiskwam in je ouderlijk huis. Naast mijn thuis is Amsterdam voor mij ook één grote bron van inspiratie.”

Merk je dat het drukker wordt in de stad?
“Jazeker! Amsterdam is populair, populairder dan ooit lijkt het. Het exacte aantal bezoekers en toeristen is niet eenduidig, maar dat het drukker is geworden in de stad kunnen we niet ontkennen. De Amsterdamse ruimte is een schaars goed. Hoewel we ons graag vergelijken met steden als New York of Londen zijn wij toch een relatief kleine stad terwijl we ons qua identiteit en populariteit wel met deze steden kunnen meten, en daar zit nu juist de crux.”

Hoe ga jij om met prikkels?
“Door het gebruik van onze smartphone is het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om je af te laten leiden door zaken die totaal niet relevant zijn voor jou op dat moment of überhaupt niet relevant of interessant zijn voor jou. Het is een keuze of je die prikkels jouw leven wil laten bepalen of dat jij bepaalt aan welke prikkels je je blootstelt. Zelf zet ik mijn telefoon op stil wanneer ik aan het werk ben (ter info: ik heb een werktelefoon maar daar heb ik geen whatsapp, instagram, facebook etc. op), staan alle notificaties uit van apps en gebruik ik een echte wekker als wekker en niet mijn telefoon; op die manier is rustig opstaan gegarandeerd.”

Voor altijd in Amsterdam blijven wonen op 15 vierkante meter of een gigantisch huis buiten de stad?
Dat is een makkelijk te beantwoorden vraag. Voor altijd in Amsterdam, ook al is het een bezemkast!

Nina in drie woorden
“Ondernemend, ambitieus en doortastend.”

En Kapsones, vertel daar eens wat over…
“Kapsones is opgezet vanuit liefde voor Amsterdam en een eerlijk productieproces. Onontdekte elementen uit de stad vormen de basis van het merk. Zo is deze bloezenlijn gebaseerd op drie glas-in-lood ontwerpen afkomstig uit de 20e eeuw. De bloezen laten zien dat historische details nog steeds inspirerend en relevant zijn in het huidige tijdsbeeld. Deze insteek is kenmerkend voor Kapsones. Alle producten zijn tevens fairtrade geproduceerd. Op die manier wil Kapsones onderdeel zijn van een eerlijke supply chain.”

kapsones

Hoe zit het eigenlijk met al die toeristen, heb je daar veel last van?
“In principe heb ik geen ‘last’ van toeristen, want als ik eerlijk naar mijn eigen reispatroon kijk, ben ik zelf ook minstens vier weken per jaar ‘toerist’. Natuurlijk heeft Amsterdam economische belangen bij toerisme, maar deze staan in toenemende mate op gespannen voet met de leefbaarheid in de stad. In plaats van hierover te klagen of bij de pakken neer te gaan zitten, heb ik mij aangesloten bij de onafhankelijke burgerdenktank ‘Amsterdam in Progress’. Ons doel is het ontwikkelen van concrete plannen om de balans in de stad te stimuleren. Bovendien zullen wij in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 een balanswijzer uitbrengen waarin de partijprogramma’s van politieke partijen worden beoordeeld op balans, leefbaarheid, drukte en toerisme in Amsterdam.”

De ultieme tip voor Amsterdammers:
“Museum Het Schip, verplichte kost voor iedereen die in Amsterdam woont.”

Bezoek de website van Kapsones Amsterdam hier.