Freelancer? Wat schuift dat eigenlijk per uur

Als freelancer -en zeker als beginnende freelancer- is het lastig om je uurloon te bepalen. Je probeert klussen binnen te hengelen dus hoog inzetten lijkt soms onverstandig maar te weinig vragen is ook een no-go. Je hebt tenslotte ook kosten en een degelijke opleiding achter de rug. Wanneer je op gesprek gaat bij een potentiële klant zit je vast en zeker vol twijfel en onzekerheid. Logisch want je wéét gewoon niet wat iemand van je verwacht en hoe de onderhandeling gaat lopen.

Wanneer je voorzichtig je uurprijs oppert krijg je al snel te horen dat je te duur bent. Terwijl je inmiddels ook wel in de gaten hebt dat je een fors deel van je salaris opzij moet zetten voor allerlei soorten zaken.

Jij bepaalt je uurloon
De tarieven die jij hanteert, bepaal je zelf. Niemand heeft het recht om hier iets over te zeggen. Jij weet precies wat jouw diensten en ervaring waard zijn. Als iemand het daar niet mee eens is, jammer dan. Luister naar je gevoel als het gaat om je prijs! Laat je niet onzeker maken door de mening van anderen. Probeer wel realistisch te blijven en vergelijk je eigen tarief gangbare tarieven binnen jouw branche. Praat eens met conculegas. Help elkaar en soms hoort over geld praten daarbij.

Er zijn formules die je helpen
Feitelijke informatie helpt je soms om dingen op een rijtje te zetten. Je inkomen wordt bepaald door je inkomen op jaarbasis + je jaarlijkse kosten. Hierbij ga je rekenen met het aantal dagen dat je werkt voor een opdrachtgever en het aantal uren per dag.

Houd daarbij rekening met het feit dat je geen vakantiedagen opspaart, geen ziektekostenverzekering hebt en dat je werkgerelateerde kosten gaat maken. Dit zijn allemaal onderdelen die voor je geregeld zijn als je in loondienst ben maar als freelancer moet je het zelf doen. Er zijn veel factoren die invloed hebben op jouw tarief. Daar ben in gaandeweg achtergekomen omdat ik aan het einde van een jaar vaker dan eens flinke onverwachtste kosten had die soms niet eens opwogen tegen het inkomen.

Waar moet je in hemelsnaam rekening mee houden?

1. Wat verdien je nu?
Wat is je huidige uurtarief? Je wilt er niet enorm op achteruit gaan mits je hier goede redenen voor hebt. Stel je wilt investeren in een nieuwe carrière dan is het logischer dat je voor een habbekrats aan de slag gaat omdat je gaat bouwen. Heb je de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd in dat wat je nu doet? Dan hangt daar een prijskaartje aan en moet je het niet voor minder doen. Je bruto uurloon kun je uitrekenen door je bruto salaris te delen door het aantal weken per jaar en vervolgens door het aantal uren per week.

2. Wat als je ziek bent?
Bij een werkgever wordt alles netjes geregeld wanneer jij ziek bent, als freelancers krijg je niks. Wat prima is, als je hier rekening mee houdt. Dan vang jij die week thuis heus wel op.

3. Stel je bent lang uit de roulatie?
Geveld worden door een griepje is heel iets anders dan voor een langere periode uit de running zijn. Er kan je vanalles overkomen en het is verstandig om een ziekenkostenverzekering af te sluiten.

4. Vakantiedagen? Ho maar
Freelancers krijgen geen vakantiedagen uitbetaald, je moet zelf een vakantiebuffer opbouwen. Houd hier rekening mee! Gemiddeld krijg je bij een werkgever toch al gauw 25 vakantiedagen per jaar. Dan zijn er nog feestdagen die je gewoon doorbetaald krijgt. Meestal kom je op 30 dagen uit die je als freelancers niet betaald krijgt.

5. Extra’s die je misloopt
Veel werknemers krijgen allerlei extraatjes zoals een dertiende maand, telefoonkostenvergoeding, reiskostenvergoeding, een laptop van de zaak of bonussen. Als zelfstandig ondernemer moet je dit allemaal zelf betalen.

6. Hogere werkgerelateerde kosten
Om verder te borduren op die laptop, deze moet ook onderhouden worden. Misschien heb je ook wel abonnementen op Adobe of Microsoft? Je hebt een website om klanten te werven en moet in je eigen uren je administratie regelen. Of je besteedt dit uit. Anyhow, alles bij elkaar telt het lekker op!

7. Sparen voor je pensioen
Gemiddeld stopt een Nederlander tussen de 16,8%-30% van het salaris in een pensioenpotje. Hiervan wordt 2/3 door de werkgever betaald en 1/3 betaal je zelf. Als freelancers moet je je pensioen zelf regelen. Dit kan bijvoorbeeld middels banksparen. Mij is geadviseerd om toch zo’n 20% van het jaarsalaris opzij te leggen. Best een flink bedrag maar wel zo verstandig.

6. Dan heb je nog de inkomstenbelasting
Wat is het toch zuur als je weer een flink deel van jouw salaris aan de belasting moet betalen. Houd in ieder geval rekening met 20% dan kom je aan het einde van het jaar niet voor verassingen te staan.