Advertorial

Zo kun je iemand die ernstig ziek is ook helpen


Geneesmiddelenonderzoek is iets waar ik nooit lang over nadacht. Totdat mijn broertje plots een maand lang on the hook was. Tijdens deze periode mocht hij niet drinken, niet roken en slikte hij dagelijks braaf een aantal pilletjes. Er werd gekeken en gemeten en uiteindelijk heeft hij met zijn deelname een aardig zakcentje verdiend. Dit is een mooie bijverdienste voor hem, maar, er zijn belangrijkere redenen om mee te doen. Veel mensen kiezen voor deelname aan geneesmiddelenonderzoek omdat het er toe doet. Het is een manier om mensen die ernstig ziek zijn te helpen.

Uiteraard, heel plat gezegd ben je geld aan het verdienen als proefkonijn maar vergeet niet dat je ook belangrijk werk doet. Héél belangrijk werk. Er zijn namelijk altijd vrijwilligers nodig om deel te nemen aan geneesmiddelenonderzoeken naar nieuwe middelen voor bijvoorbeeld kanker. In Nederland heeft het nogal wat voeten in aarde om een medicijn op de markt te brengen, dit is goed maar het heeft ook een keerzijde. Zieke patiënten moeten vaak té lang wachten op medicijnen terwijl ze die tijd helemaal niet hebben. Mijn vader leed aan ALS en dacht alleen maar: “kom maar op met die medicijnen, dood ga ik toch wel.” Toch bleek het schrijnend ingewikkeld om aan DE nieuwe wonderpil te komen waarover geruchten in de ronde gingen. In het buitenland was dit middel allang verkrijgbaar, maar deze medicijnen zijn nog lang niet toegestaan in Nederland, omdat ze hier nog niet zijn onderzocht. En dat is moeilijk te begrijpen als je ernstig ziek bent, want dan wil je toch alles proberen om beter te worden?

Geneesmiddelenonderzoek
Gek genoeg mag dat niet. Maar wat wel mag is jezelf als gezond persoon inschrijven voor geneesmiddelenonderzoek. Zo zijn er nu bijvoorbeeld onderzoeken naar een medicijn voor de behandeling van kanker. Bijna iedereen kent wel iemand die kanker heeft gehad of hieraan is overleden. Dit geldt helaas ook voor mij. Mijn lievelingstante is alweer een aantal jaar overleden na een lange strijd. Net als mijn vader, maar hij overleed aan ALS. Beide waren ze zó strijdbaar en hadden ze zo graag van alles uitgeprobeerd. Waarom zouden wij het dan niet proberen? Zodat nieuwe medicijnen een stukje bereikbaarder worden voor diegene die het écht nodig hebben.

Medicijnen zijn vaak het laatste sprankje hoop en er is gelukkig al veel progressie op dat gebied. Ziektes waaraan je vroeger overleed worden chronisch. Klachten worden minder en het allerbelangrijkste: de kwaliteit van leven beter. Want die lijdensweg, pff dat moet toch anders kunnen. Dood gaan we uiteindelijk allemaal maar de leeftijd en de manier waarop maakt héél veel uit. Ziektes zoals kanker en ALS zijn verschrikkelijk en je levert steeds een beetje in, het zou mooi zijn als dit leed veel mensen bespaard zou blijven door een medicijn. En uit eigen ervaring kan ik zeggen: er ZIJN medicijnen maar deze worden niet altijd beschikbaar gesteld. Ze mogen niet uitgedeeld worden omdat er eerst onderzoek nodig is, iets wat ik goed begrijp maar ik begrijp nog beter dat zieke mensen er álles aan doen om beter worden. Of om zich in ieder geval beter te voelen en dan ga je niet zitten wachten op een stom pilletje, dan wil je de hele mikmak. Daarom is het van belang dat er stappen worden gemaakt, om dit te bereiken is onderzoek hard nodig en daar kun jij je steentje aan bij dragen! Want naast de vergoeding geeft het vooral voldoening. Op www.geneesmiddelenonderzoek.nl/kanker vind je meer informatie over zo’n onderzoek.

Medicatie is meditatie
Zo’n geneesmiddelenonderzoek neemt natuurlijk tijd in beslag, maar je krijgt er ook veel voor terug! Bovendien zijn er veel vrijwilligers die vaker meedoen aan de onderzoeken. Voor sommige onderzoeken moet je een aantal dagen tot weken intern in een onderzoekscentrum verblijven. Verveling ligt op de loer maar hè, hoe erg is verveling in een tijd waarin we overprikkeld zijn. Nu heb je eindelijk tijd voor een goed boek of een écht gesprek. Of voor even helemaal niks. Het is een manier om tot rust te komen terwijl je iets goeds doet voor een ander. Précies daarom is het een mooie manier om bij te verdienen. Je doet het niet puur en alleen voor het geld, maar vooral voor je medemens.

Meedoen? Lees hier alles over op geneesmiddelenonderzoek.nl/kanker