Advertorial

Gluten- en zuivelvrije crackers maak je zo

Iedereen heeft periodes in z’n leven die lichamelijk wat moeizamer gaan dan andere tijden. Soms voel je je gewoon moe, opgezwollen en energieloos. Vaak kun je met gezonde voeding heel wat bereiken en na veel positieve verhalen ga ik met mijn voedingspatroon aan de slag.

Afijn, via via kwam ik te weten dat vermoeidheid te maken kan hebben met je hormoonhuishouding. Deze kun je doormiddel van de juiste voeding wat meer in balans krijgen. In mijn geval eet ik daarom tijdelijk geen gluten en lactose. Dit wil dus niet zeggen dat ik intolerant ben maar ik ben nieuwsgierig of het werkt om mezelf beter en fitter te voelen. Gluten- en zuivelvrij eten is niet makkelijk maar gelukkig heb ik mijn grootste dilemma’s met creativiteit opgelost!

Gluten en zuivelvrije crackers
Ik ben gek op rommelen in de keuken en het liefste maak ik alles zelf. Zo ook deze crackers met lijnzaad. De vezels in lijnzaad bevorderen de spijsvertering en steunen de darmen bij het ontgiften door de goede darmbacterien. Daarnaast geven de crackers een vol gevoel waardoor ik niet de hele dag zin in zoet hebt. De zonnebloem-, pompoenpitten en lijnzaad zijn een bron van plantaardige van vetten. Zonnebloempitten bevatten zink kalium, magnesium, ijzer, vitamine E en calcium. Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheiden en calcium is nodig voor de normale ontwikkeling en groei van de botten. Ook pompoenpitten zijn gunstig voor je lichaam. Ze zijn klein, maar zitten vol onmisbare voedingsstoffen. Een kleine portie levert een substantiële hoeveelheid onverzadigde vetten, mineralen, magnesium en zink op!

Glutenvrije lijnzaadcrackers

Dit heb je nodig:
150 gr gebroken lijnzaad
50 gr pompoenpitten
50 gr zonnebloempitten
1 tl zout
200ml water
3 el gedroogde kruiden naar smaak
Bakpapier
Deegroller

Zo maak je het:
Verarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng het lijnzaad en de pitten met het zout en het water in een kom. Wacht ongeveer dertig minuten totdat de zaden en pitten al het water hebben opgenomen en roer de kruiden door het mengsel. Verdeel alles over de bakplaat en rol er met de deegroller een glad en plat geheel van. Plaats de crackers ongeveer twintig tot dertig minuten in de oven, laat ze afkoelen en ze zijn klaar om gegeten te worden!

Lekker om de dag mee te beginnen met een koffie met haverdrink (deze heb je ook zonder gluten). Verder smeer ik Becel 100% plantaardig op mijn glutenvrije lijnzaad crackers en als topping gebruik ik een avocado. Dit is extra lekker met Becel extra vierge olijfolie & basilicum.
becel