Advertorial

3 x vegan snacken



Vegan eten is ‘aan de hand’ en wij juichen toe dat plantaardig eten meer aandacht krijgt. Noem het een trend of niet, één ding is zeker: plantaardig eten is beter voor jou en voor het milieu. Wanneer je je bewust bent van wat je eet (minder dierenleed, meer goede onverzadigde vetten) dan heb jij daar op termijn profijt van. Het is heus niet zo dat wij alleen maar ‘vegan’ eten, maar steeds vaker kiezen we voor gerechten zonder dierlijke ingrediënten.

Verschillende onderzoeken, onder andere van de gezondheidsraad en het RIVM, hebben aangetoond dat het innemen van minder dierlijke producten en dus vaker kiezen voor een plantaardig voedingspatroon, positief bijdraagt aan je gezondheid. Dat wil je. Gezond eten.  Neem bijvoorbeeld Omega 3 en 6 vetzuren uit plantaardige oliën, deze houden het cholesterolgehalte op peil en zijn daarmee goed voor het hart. Maar laten we eerlijk zijn: wat je in je mond stopt moet ook lekker blijven. Non? Laat dat nou net geen probleem zijn. Ook met plantaardige ingrediënten tover jij de lekkerste snacks op tafel!

Kokos choco ballen
Ik heb na het eten áltijd zin in zoet. Deze snack is ideaal om tijdens de koffie te serveren. Zo lekker en verantwoord heb je nog nooit een choco snack gegeten! De gepofte boekweit maakt de ballen lekker crunchy.

truffels

Dit heb je nodig:
6 dadels
1 flinke eetlepel cacaopoeder
1 flinke eetlepel Becel 100% plantaardig met kokosolie- en amandelolie
Schaaltje met kokosrasp
2 eetlepels gepofte boekweit (deze koop ik bij de Ekoplaza)
Eventueel nog wat noten

dadel bonbon

Zo maak je het:
Voor dit recept heb je een degelijke blender nodig, de dadels zijn namelijk nogal hardnekkig om fijn te krijgen. Ontpit de dadels en doe de dadels met het cacaopoeder en Becel 100% plantaardig met kokosolie- en amandelolie in de blender. Mix het tot een glad geheel, lukt dit niet? Voeg dan een klein beetje extra Becel 100% plantaardig met kokosolie- en amandelolie toe. Ook de noten mogen fijngemalen worden. Als het mengsel helemaal glad is roer je de gepofte boekweit er doorheen want je wilt juist dat deze heel blijven voor het crunchy effect. Nu is het mengels klaar en kun je er ballen van rollen, rol iedere bal afzonderlijk door de kokosrasp en zet ze een half uurtje in de koelkast. Bon appétit!

Linzenpaté crostini’s
Linzenpaté is een prima vleesvervanger en erg lekker op een crostini! Je kunt de linzenpaté op verschillende manieren maken maar ik vindt de variant met truffel het lekkerste!

linzenpate

Dit heb je nodig voor de linzenpaté:
200 gram donkere droge linzen
1 ui
1 teentje knoflook
Bakje shiitake fijngesneden
1 plukje peterselie
Peper en zout
1 eetlepel Becel Olie Blend Classic
1 handje walnoten
1 eetlepel truffelolie

linzenpate1

Bereid de linzen volgens verpakking, dit neemt vaak het meeste tijd in beslag omdat de linzen eerst moeten weken en dan minimaal een half uurtje moeten koken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd ondertussen de ui, knoflook en shiitake fijn. Bak deze in een pan. Als de linzen klaar zijn meng je deze met het shiitake mengsel, de 1 eetlepel Becel Olie Blend Classic , peterselie, walnoten en truffelolie. Blend alles tot puree, er mogen best nog wat stukjes noot zichtbaar zijn, dit zorgt voor een lekkere structuur. Voeg peper en zout toe en besmeer de crostini’s met Becel 100% plantaardig met walnootolie en de linzenpaté en plaats ze 20 minuten in de oven.

Voor de crostini’s heb je nodig:  
1 ciabatta
Diep bord met Becel Olie Blend Classic
Becel 100 % plantaardig met walnootolie
1 eetlepel gedroogde tijm

Snijd de ciabatta in plakjes, meng in een diep bord de Becel Olie Blend Classic met tijm en eventueel een snufje zout, dip daarna ieder stuk brood in de Becel Olie Blend Classic .

Hummus
Hummus doet het áltijd goed en het is fijn om altijd een bakje in huis te hebben. Zo kun je er om te beginnen nacho’s in dippen en je kunt hummus gebruiken als basis voor het volgende gerecht. Zo maak je zelf snel een lekkere hummus:

hummus

Hummus

Dit heb je nodig:
400 gram voorgekookte kikkererwten
1 teentje knoflook
1 el tahin (sesamzaadpasta)
3 eetlepels citroensap
2 eetlepels water
1 theelepel komijnzaad
1 eetlepel Becel Olie Blend Classic
1 tl gemalen komijnzaad
1 plukje peterselie
1 tl zeezout
1 el olijfolie

Zo maak je het:
Kook de kikkerwten even in een steelpan en laat deze afkoelen. Hak ondertussen de knoflook fijn en pers de citroen uit. Doe alle ingrediënten in een blender en mix het tot een glad geheel. Als de hummus dik blijft, voeg dan wat extra Becel Olie Blend Classic toe. Indien je van pittig houdt, kun je een half pepertje toevoegen. Je kunt de hummus ongeveer 5 dagen bewaren.

Healthy pizza met artisjok en paprika
Dit gerecht kan als lunch, borrelhap of avondmaal. Een super veelzijdige pizza en je hebt hem zo gemaakt!

Healthy pizza

Healthy pizza

Dit heb je nodig:
Volkoren wraps
1 flinke eetlepel hummus (zie recept hierboven)
Rode ui
Artisjokken uit blik (goed laten uitlekken)
1 gele paprika
Zwarte olijven
Zongedroogde tomaatjes

Besmeer de wrap met hummus

Besmeer de wrap met hummus

Zo maak je het:
Gemak dient de mens en dit recept is wat jij nodig hebt. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de wrap(s) in met een flinke laag hummus. Je snijdt de rode ui in dunnen ringen, laat de artisjokken goed uitlekken en snijdt de paprika in reepjes. Vervolgens ga je de wrap beleggen met de ingrediënten, de zwarte olijven en zongedroogde tomaatjes doe je als laatste op de pizza voor een nog kleurrijker en smakelijker resultaat. Plaats de pizza ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven.