Enfait legt uit: waarom vrouwen die huilen sterker zijn dan mannen

Dames, het is officieel bewezen dat wij vaker én langer huilen dan mannen. Dat is namelijk uit dit onderzoek gebleken. Hoewel de uitkomst niet bepaald onverwacht is, blijft het toch vervelend om een strijd met hen (de mannen) te verliezen. Of spreek ik hier alleen namens mijzelf? Oké, wij mogen dan misschien vaker huilen dan mannen, maar dat betekent wel, hoe gek het ook klinkt, dat wij sterker zijn. Hoe dan? Dat zal ik uitleggen.

Lees ook: De wetenschap spreekt: sarcastische vrouwen zijn de beste!

Uit het onderzoek, waar 5000 mensen aan hebben deelgenomen, is gebleken dat vrouwen gemiddeld zes minuten huilen en mannen slechts drie minuten huilen. Dit heeft niet alleen te maken met hormonale verschillen, maar ook met sociale vaardigheden. Daarnaast is gebleken dat de vrouw gemiddeld 30 tot 64 keer per jaar huilt, terwijl mannen slechts 6 tot 17 keer per jaar huilen. Flinke verschillen dus.

Waarom wij vaker huilen dan mannen heeft te maken met vier factoren. Ten eerste komen vrouwen meer in aanraking met emotionele prikkelingen waar wij onszelf aan durven (!) bloot te stellen. Wij kijken vaker emotionele films en lezen sentimentele boeken. Ook zijn wij in onze beroepen meer met emoties bezig en dat is zwaar. Heel zwaar.

Ten tweede huilen wij sneller als we ons hulpeloos of machteloos voelen. Zeker wanneer er zich, volgens ons, een crisissituatie voordoet (en dan bedoel ik dus geen gebroken nageltafelen, maar échte crisissituaties), huilen wij sneller. Mannen zullen dan eerder boos worden dan dat ze gaan huilen. De agressievelingen…

De derde factor is de huildrempel. Deze ligt voor mannen stukken hoger dan voor vrouwen. Dit heeft vooral met hormonen te maken; hoe meer testosteron, hoe minder snel een man zal huilen. Oké, mannen kunnen er dus niet veel aan doen dat ze niet snel huilen, maar wij ook niet. Na een flinke huilbui moeten we de kracht vinden om onszelf weer bij elkaar te rapen en door te gaan met waar we mee bezig waren. Dit doen we helemaal op eigen kracht en doen we gemiddeld 64 keer per jaar! My god. Wij krachtpatsers!

De vierde factor is de sociale druk, en dan bedoel ik met name de vriendjes en vriendinnetjes van vroeger. Als we even teruggaan naar de kindertijd kun je je vast wel herinneren dat het voor jongetjes nooit ‘stoer’ was als ze zouden huilen. Dit komt uit pure onzekerheid voort, omdat ze zichzelf niet kwetsbaar op durven te stellen. Meisjes (vrouwen) durven dat daarentegen wel. En om dat te durven moet je veel ‘ballen in je broek’ én zelfvertrouwen hebben.

Voel je de eerstvolgende keer dus alsjeblieft niet schuldig als je in het bijzijn van andere je traankranen openzet. Je beschikt over een eigenschap waar menig man jaloers op is en waar ze stiekem (de hele dag) in bed over zouden willen huilen.

Lees ook: Flap je er weleens onbeschofte woorden uit? Dan beschik jij over een goed taalgevoel!