Enfait legt uit: waarom heb je ’s morgens geen trek in het ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Helaas komt het nog weleens voor dat je in een rush vergeet te ontbijten of dat je je ontbijt willens en wetens overslaat. De meeste mensen die er bewust voor kiezen om niet te ontbijten, geven meestal het excuus dat ze ’s morgens geen honger hebben of misselijk worden als ze ontbijten.

Lees ook: 5 x manieren om meer te eten, maar ook om meer af te vallen

Ik kan mij daar zelf (gelukkig) helemaal niets bij voorstellen, want ik word juist misselijk als ik ’s morgens níet ontbijt. Toch vind ik het bijzonder dat veel mensen niet kunnen ontbijten en dat ze zelfs misselijk kunnen worden van het ontbijt. Daarom heb ik besloten om te onderzoeken waar de ochtend misselijkheid vandaan komt en wat mensen kunnen doen om te zorgen dat ze wél trek krijgen in een ontbijtje. Want, het ontbijt overslaan is zo’n beetje het slechte wat er is!

Waarom je geen trek hebt
Wanneer je langer dan 8 uur niet eet, gaat je metabolisme (stofwisseling) in een soort slaapstand. Het duurt altijd even voordat je metabolisme weer is ‘opgewarmd’ en klaar is om voedingsstoffen te verwerken. Meestal heeft het ‘opwarmen’ niet lang de tijd nodig, maar bij sommige mensen juist wel. Toch is het belangrijk dat juist díe mensen zichzelf aanleren om ’s morgens wél te eten. Het ontbijt stimuleert namelijk ook de eetlust gedurende de rest van de dag en zorgt ervoor dat je lichaam ready is om de buikvetjes te verbanden. Daarnaast is het belangrijk dat je ’s avonds niet teveel eet. Wanneer je namelijk met een volle maag gaat slapen, is het lichaam tot diep in de nacht druk bezig om het voedsel te verteren. Hierdoor heb je in de ochtend geen trek en word je misselijk als je eet.

Hormonen
Ook hormonen kunnen de oorzaak zijn van een slechte eetlust en misselijkheid in de ochtend. Tijdens je slaap scheidt je lichaam verschillende hormonen, waardoor je, als je wakker bent, voldoende energie hebt. Naast het geven van een energie boost, verhogen hormonen ook de bloedsuikerspiegel (tijdens je slaap is deze lager). Deze hormonale schommeling kan ervoor zorgen dat je ’s morgens misselijk wordt en geen trek hebt in eten. Daarnaast kan een lege maag misselijkheid veroorzaken, wanneer het lichaam het zuur van eten scheidt.

Wat kun je doen?
Als we voedingsdeskundigen Michelle Blum, Lisa Hakim en Bridget Bennett moeten gevolgen, is het belangrijk om aandachtig te eten en om te beginnen met kleine porties. Ontbijt met licht verteerbare dingen (crackers, fruit of noten), zodat je metabolisme wordt opgestart. Na een uurtje zul je merken dat je ‘echt’ trek krijgt en dat het tijd is voor het ontbijt. Ook kun je ervoor kiezen om ’s morgens een halve lifter warm water te drinken. Dit helpt namelijk om je spijsvertering op gang te brengen, waardoor je binnen slechts 15 minuten zin hebt in een ontbijtje!

Lees ook: Ontbijttip: 3 x chiapudding