Enfait legt uit: Waarom ben je vaak chagrijnig na een korte nacht?

De ene keer slaap je heel vast en word je totaal uitgeslapen wakker op het moment dat je wekker afgaat. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je biologische klok je wekt. Heerlijk! Helaas verlopen niet alle nachten even soepel. Er zijn namelijk genoeg avondjes waarop je niet in slaap kunt komen, omdat je bijvoorbeeld last hebt van zenuwen of stress. Het gevolg? Een ochtendhumeur waar jij én je omgeving niet blij mee zijn.

Lees ook: Shocking: uitslapen op je vrije dag brengt verhoogde gezondheidsrisico’s met zich mee

Een onlangs gepubliceerd onderzoek legt uit waarom een ochtendhumeur (meestal) een gevolg is van te weinig slaap. In totaal hebben er 18 mensen aan het onderzoek meegedaan die drie nachten lang werden geobserveerd. Twee dagen voor én tijdens het onderzoek mochten de deelnemers geen alcohol of cafeïne gebruiken. Tijdens het onderzoek werden sommige deelnemers de hele nacht wakker gehouden, terwijl andere deelnemers rustig konden slapen. Elke ochtend om 8 uur moesten beide groepen twee verschillende testen ondergaan. Voor de eerste test moesten de deelnemers bewegende stippen zien te volgen. Terwijl de stippen op beeldschermen werden afgebeeld, verschenen er verschillende achtergronden op de schermen om de deelnemers af te leiden. De achtergronden moesten verschillende emoties oproepen (positief, neutraal of negatief). Terwijl de stippen werden afgebeeld, hebben de onderzoekers de hersengolven van de deelnemers vastgesteld.

Lees ook: Knorrig? Dat komt omdat je aan déze kant van het bed wakker wordt

De tweede test die de deelnemers moesten doen was een geheugentest. De deelnemers werden elke ochtend, door middel van een MRI-scan, door de onderzoekers op hun geheugen getest. Voordat de deelnemers door de scan gingen, kregen zij de opdracht om een aantal getallen te onthouden. Tijdens de tweede test werd er wederom gebruik gemaakt van de beeldschermen met de afleidende achtergronden. Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers die voldoende nachtrust hebben gehad betere resultaten hebben dan de mensen die onvoldoende nachtrust hebben gehad. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat beide groepen worden afgeleid door de ‘positieve’ en de ‘negatieve’ achtergronden. Opvallend is dat de groep mensen die te weinig slaap hebben gehad ook werden afgeleid door de neutrale beelden.

Wat kunnen we dus uit het onderzoek herleiden? Wanneer je te weinig slaap hebt gehad, kun je minder goed een onderscheid te maken tussen dingen die de moeite waard zijn om je over op te winden en dingen die dat niet waard zijn. Hierdoor ben je dus snel op je teentjes getrapt. Het is dan ook niet gek dat een ander onderzoek aantoont dat stellen meer bekvechten als gevolg van te weinig slaap. Uit een ander artikel blijkt dat, wanneer je te vaak slapeloze nachten hebt, je zelfs een totaal andere persoonlijkheid kunt krijgen. Pretty heavy! Andere gevolgen van te weinig nachtrust, kunnen zijn dat je je minder dankbaar en optimistisch voelt. Ook kan slaaptekort ervoor zorgen dat je dingen minder grappig vindt. What a bummer! Heb je dus geen zin om als een eenzame chagrijn te eindigen? Bewijs jezelf (en je omgeving) dan een grote dienst door te zorgen dat je de nodige uurtjes slaap pakt!

Lees ook: Lekker wegdromen in deze berige slaapzak