Eenzaam zijn terwijl je genoeg mensen om je heen hebt

Een druk sociaal leven, een gezin, een fijne job en toch eenzaam. Je kunt het je bijna niet voorstellen maar het komt vaak voor. Mensen met een flink sociaal netwerk zijn net zo vaak eenzaam als alleenstaanden en dat zorgt voor onbegrip.

Als je voor de buitenwereld een druk leven leidt, is er geen reden om eenzaam te zijn. Mensen die genoeg te doen hebben moeten niet zeuren als ze ’s avonds alleen op de bank zitten. Terwijl het ook voor hun belangrijk is om de dag door te spreken. Wanneer dit niet kan, om wat voor een reden dan ook, gaat het aan je knagen.

Iets ontbreekt
Ieder huisje heeft z’n kruisje en dat is oh zo waar. Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben en veel mensen voelen zich daarom wel eens alleen. Stel je voor: je hebt niemand om naartoe te gaan als er wat mis is. Geen ouders meer. Andere mensen wil je niet lastigvallen. Dan voelt het echt alsof er iets ontbreekt. Als je ziek bent is er niemand die een pan soep brengt. Als je verdrietig bent kun je je ei niet kwijt. Dat geeft een heel eenzaam gevoel.

Het missen van een bepaalde relatie
Eenzaamheid heeft niet altijd te maken met de hoeveelheid mensen om je heen, het heeft alles te maken met het missen van die ene persoon. Het kan een overleden geliefde zijn, of je moeder met wie je altijd alles besprak. Niemand kan hem of haar vervangen en al spreek je dagelijks nog zoveel mensen, de leegte die je voelt omdat je een bepaalde relatie mist is niet te vullen. Hetzelfde gevoel kun je ervaren na een scheiding of een verhuizing. Als intieme banden worden doorgesneden is het moeilijk om deze elders te vinden.

Oppervlakkige relaties
Er zijn mensen die het enorm druk hebben maar die thuis geen enkele connectie vinden júíst omdat ze hun energie elders in stoppen. Écht contact met je partner is belangrijk en als je dit verliest, dan voel je je nodeloos alleen. Hoe onvoorstelbaar het ook klinkt: in veel relaties wordt niet over gevoelens gesproken. Dit betekent dat je met opgekropte emoties blijft zitten en dit is voor niemand goed.

Eenzaamheid vanuit jezelf
In sommige gevallen ontstaat eenzaamheid omdat iemand wegvalt maar het kan ook aan jezelf liggen. Sommige mensen zijn sociaal niet capabel genoeg om zich te verbinden met andere mensen. Of ze hebben een minderwaardigheidscomplex waardoor ze zich al snel te veel voelen. In dit geval moet je jouw eenzaamheid zelf oplossen. Iedereen heeft invloed op hoe je leven loopt maar niet op hoe het leven om jouw heen verloopt. Daarom is het belangrijk om zelf de regie te houden, het meest van jezelf te houden en dan pas van anderen te houden. Want als je jezelf niet leuk vindt, dan voel je je pas écht eenzaam. Mensen die prima in hun eentje kunnen zijn, alleen genoeg ondernemen en echt tevreden zijn met zichzelf, kunnen beter alleen zijn maar trekken ook eerder sociale contacten aan.