Duurzamer eten doe je zo

De documentaires en video’s over de voedselindustrie vliegen je om de oren. Je wordt te pas en te onpas gevoerd met confronterend materiaal en dat is maar goed ook. Het wordt tijd dat we ons realiseren welke impact wij hebben op het milieu. Want als we met z’n alle onze ogen sluiten, worden de nieuwe generaties de dupe van ons gedrag.

We roepen niemand op om veganist te worden maar proberen op z’n minst een groter bewustzijn te creëren. Als we dit met z’n alle doen, wordt de wereld weer een stukje gezonder (en jij zelf ook).

Weet wat je eet
Het filmpje van de Belgische varkensboer die z’n varkens afschuwelijk behandelde heeft indruk gemaakt. De veehouderij in kwestie is gelukkig gesloten maar denk maar niet dat dit de enige plek is waar dieren grof behandeld worden. Lekker zo’n stukje vlees maar het is toch lekkerder voor jezelf als je niet bijdraagt aan dierenleed. Daarom is het belangrijk om te weten waar je voedsel vandaan komt. De avocado mag dan opeens razend populair zijn, in Mexico ontstaan er grote problemen door onze groene vriend. Probeer ze daarom zo min mogelijk te verspillen, weggooien is zo zonde!

Voedselverspilling
Iedereen zal het ermee eens zijn, wanneer ik schrijf dat het zonde is om voedsel weg te gooien. Hoe bestaat het dat wij bruine bananen in de vuilnisbak mieteren terwijl Afrika met grote voedseltekorten kampt? Waarom zijn wij kieskeurig als het om de inhoud van een avocado gaat, terwijl ze aan de andere kant van de wereld een moord doen voor avocado’s? En dan hebben we het nog niet gehad over het groots inslaan van proviand, bang dat we iets tekort komen. Doe het niet. Koop geen dingen die je later weg moet gooien en probeer restjes zo goed mogelijk te gebruiken. Wees creatief met bladeren, wortels en stelen en gebruik restje waar het kan.

Consuminderen
Eigenlijk eten we belachelijk veel. We stouwen ons vol met allemaal smakelijke hapjes en hebben niet eens in de gaten dat we onszelf overeten. OVEReten. Met z’n alle consumeren we meer dan nodig is, meer dan de helft van de Nederlandse mannen heeft overgewicht en ook vrouwen tikken bijna de 50% aan. Het mag allemaal best een beetje minder als je de statistieken bekijkt. Kleinere porties kan echt geen kwaad. Je wordt namelijk niet gelukkiger als je iedere avond op de bank zit te snoepen. Natuurlijk: je bent een echte Bourgondiër of is dit een andere benaming voor ‘emotionele eter’? Niemand zegt dat je niet mag genieten maar je bent gewaarschuwd voor overeten. Mindful eten is belangrijker dan je denkt.

Pure ingrediënten
Eigenlijk alle voorverpakte maaltijden zijn minder goed voor het milieu dan lokale, onverpakte en simpele ingrediënten. Voordat het voedsel in een bakje, pakje of zakje beland is er al heel wat energie verloren gegaan. Het hele productieproces vergt meer van het milieu dan je denkt en voor jezelf zijn pure ingrediënten ook stukken gezonder. Kijk eens welke boeren bij jou in de buurt producten van het land aanbieden, zij zijn de eerste schakel in de voedselketen en het eten is hier verser dan elders. Appels, peren, aardbeien, eieren… je kunt het allemaal kopen bij jou in de buurt, zonder verpakking, klaar voor gebruik.

Verpakkingen
Over verpakkingen gesproken: dit is allemaal afval. Alle verpakkingen worden weggegooid en hebben vaak niet eens nut gehad. Waarom zou je een komkommer in plastic verpakken? Nog een tip: neem zelf een boodschappentas mee. Nu je moet betalen voor een stukje plastic zijn veel mensen al overstag maar mensen: het is ook stukken makkelijker. Stoffen tassen scheuren niet en je zeult ze makkelijker met je mee.

Barbecuen
Dit. Een typische gewoonte waarbij ongelofelijk veel vlees wordt gebakken. In Nederland worden zodra de zon schijnt, de barbecue pakketten ingeslagen en dit is niet best. Gezellig, dat wel… met z’n alle buiten eten en lang natafelen. Maar dit kan ook met alternatieven gerechten voor op de barbecue, denk aan: maïskolven, gepofte zoete aardappels en couscous burgers. Alles behalve de goedkope stukjes vlees die stuk voor stuk naar binnen worden gewerkt.