Deze Skinny Carrot Cake bak ik dit weekend!

Carrot Cake, ofwel zoals mijn familie het liever noemt: worteltjestaart. De combinatie wortels en taart vinden zij namelijk een beetje gek. Om de bijbehorende mop komt-een-konijn-bij-de-bakker wordt altijd hard gelachen. Tja, familierituelen..

Hoewel de volvette versie af en toe heus op het bord ligt (bij een koffie buiten de deur), bak ik (fitgirl die ik ben) het liefst een gezondere versie. Nina en Elise van Chickslovefood houden het in hun nieuwe kookboek ook graag skinny en simpel met maar 6 ingrediënten per recept. Tromgeroffel – daar gaan we!

Schermafbeelding 2015-10-04 om 08.16.27

We nemen (voor 1 Carrot Cake):
– 250 g volkoren speltmeel
– 16 g bakpoeder (1 zakje)
– 300 g wortelen
– 150 ml Griekse yoghurt
– 110 g walnoten
– 4 bananen

En zo doe je het:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Pak een springvorm van 22 cm doorsnede en leg bakpapier op de bodem waar je de ring overheen klemt. Vet de zijkanten in met wat olie.
– Was de wortelen, maak ze schoon en rasp ze in de keukenmachine (of met de hand) tot fijne sliertjes. Zet even weg.
– Zeef het speltmeel samen met de bakpoeder en een snuf zout boven een kom en doe vervolgens in de kom van een keukenmachine.
– Breek 3 bananen in stukjes en doe samen met 75 ml Griekse yoghurt in de kom erbij.
– Smelt 150 ml olie (liefst kokosolie met kokossmaak) in een steelpannetje en doe samen met 100 ml water ook in de keukenmachine.
– Mixen maar! Meng kort tot je een redelijk egale massa hebt, maar je hier en daar nog wel een klein stukje banaan ziet.
– Hak de walnoten in stukjes, houd een klein handje achter voor de topping straks.
– Spatel de wortelsliertjes en de walnoten door het beslag.
– Schep het beslag in de springvorm en schuif de oven in.
– Bak in ongeveer 55 minuten gaar. De taart is klaar als je er een satéprikker insteekt en deze er weer droog uikomt.
– Laat de taart helemaal afkoelen en maak dan de topping. Doe de overgebleven 75 ml yoghurt samen met de laatste banaan in de keukenmachine en meng tot een egale massa. Smeer uit over de bovenkant van de taart, bestrooi met de overgebleven walnoten en dien meteen op.

carrot cake Foto door Harold Peraira

TIP 1!
Wil je de taart nog wat zoeter? Dan kun je 100 ml honing of een handje gehakte dadels aan het beslag toevoegen.

TIP 2!
Maak de topping op het allerlaatste moment, want deze is op z’n allerlekkerst als-ie supervers is. Je kunt de taart zelf wel een dag van tevoren maken.

En voor vanavond: Quinoasalade met courgette en amandelen.