Deze dingen moet je weten voordat je glutenvrij gaat eten

Doen we even: glutenvrij eten. Niet omdat ik vermoedelijk coeliakie heb (na bloedprikken bleek ik inderdaad niet gluten intolerant te zijn), ik wilde het proberen omdat ik een trage schildklier heb en ergens las dat een ontregelde schildklier getriggerd kan worden door gluten. Gluten kunnen ervoor zorgen dat de darmwand meer stoffen doorlaat dan dat eigenlijk de bedoeling is. Deze stoffen komen in het bloed terecht en worden gezien als ‘indringers’. Je lichaam gaat zich tegen deze indringers verweren en hierdoor kun je last krijgen van auto-immuunziektes zoals hashimoto.

Geen gluten dus. Maar wat betekent glutenvrij eigenlijk? Als je er echt profijt van wilt hebben, mag je nóóit meer gluten eten. Ook niet een beetje.. want dan beschadigt de darmwand opnieuw en is alles voor niks geweest. Het is dus geen trend en je kan het niet een paar dagen uitproberen. En dat is precies waar ik steeds de mist in ga. Gluten verstoppen zich namelijk in veel meer voedingsmiddelen dan je denkt. Het gluteneiwit zit in alle granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Tarwe zit bijna overal in! Koekjes, snoepjes, kant en klaar producten of bouillon. Ik dacht na een glutenvrije week: ‘lekker geroosterde uitjes van Conimex in mijn pompoensoep’, dat had ik beter niet kunnen doen. Deze uitjes zijn afgeblust met meel en bevatten dus… gluten!

Compenseer bepaalde voedingsstoffen
Als je volledig glutenvrij door het leven gaat kan er een tekort onstaan aan voedingsvezels, ijzer, vitamine B1, Jodium of foliumzuur. Deze kun je heus wel op een andere manier binnenkrijgen maar daar moet je moeite voor doen. Noten, pitten, zaden en kokos kunnen je prima in bouwstoffen voorzien maar je moet het maar weten. Jodium kun je op peil houden met producten uit de zee. Niet alleen vette vis maar ook zeegroenten zoals zeewier of algen zijn onmisbaar als je geen gluten eet. Je kunt dit ook innemen als kelppoeder of spirulina.

Glutenvrije alternatieven
Zijn er genoeg. Zo ligt er in iedere supermarkt glutenvrij brood of glutenvrije pasta in het schap. Zelf nam ik ’s ochtends bijvoorbeeld glutenvrije granola in kokoskwark en ’s middags quinoa crackers met kaas en avocado. In de avond is ’t het minst moeilijk om glutenvrij te eten, alle onbewerkte producten zoals groente, fruit, noten, zaden, vlees en vis zijn immers allemaal glutenvrij. Maak daar boekweitwraps bij of tover een glutenvrije pasta op tafel en klaar is kees. Deze fijne alternatieven waar de schappen vol mee liggen zijn minder gezond dan je denkt. In glutenvrije producten wordt veel zetmeel gebruikt, dit plakt namelijk net zo als gluten. Om de smaak van glutenvrije producten lekker te houden wordt er flink wat suiker of siroop aan toegevoegd. Daar ga je al… de combinatie van zetmeel en extra suikers is funest voor je gezondheid want zodra je een hap neemt, piekt je bloedsuikerspiegel.

Wat mag je dan wel eten?
Als je écht glutenvrij wilt eten omdat je denkt het je gezondheid er baat bij heeft, eet dan minder brood en crackers maar meer salades en soepen. Hier zitten veel meer gezonde voedingsstoffen in. Maak je eigen granola door havervlokken te mengen met lekkere zaden, pitten, ongebrande noten, kokos en cacao snippers en bak zelf glutenvrij (bananen)brood. Kies glutenvrije pasta’s gemaakt van boekweit of quinoa of kies voor bloemkoolrijs of courgetti. Het is een totaal andere manier van leven en zeker in het begin zul je regelmatig falen, maar probeer het minstens zes weken. Dan weet je pas of je je er beter door voelt en ben je een beetje gewend aan je nieuwe levensstijl.