De schaamte voorbij

Soms kun je wel door de grond zakken. Stotterend met een vuurrood hoofd en zweethanden bid jij dat dit awkward moment snel voorbij gaat. Iedereen schaamt zich wel eens. En he, dat is oké!

Niks aan de hand!
Op torenhoge hakken, met opgeheven hoofd stap jij een volle zaal met mensen binnen. Je hebt je best gedaan, je mooiste pakkie aan want: die eerste indruk is belangrijk. Vandaag wil jij in het middelpunt van de belangstelling staan en dat lukt. Maar net even anders dan je voor ogen had. Of beter gezegd: jouw ogen hebben die ene drempel over het hoofd gezien waardoor jij languit op de vloer flaneert instead. En dat is niet best. Je staat rap weer overeind maar hulptroepen staan al aan jouw zijde, ze hebben het allemaal gezien. Trots maakt plaats voor schaamte en je stamelt dat er niks aan de hand is. Gewoon weer doorgaan allemaal!

Schaam je!
Dit is precíés wat jij altijd probeert te voorkomen. Verschrikkelijk! Maar sociaal gezien is schaamte zo slecht nog niet. Het laat zien dat je betrokken bent met de mensen om je heen. Andere mensen laten jou niet koud en dat komt sympathiek over. Je laat dus eigenlijk een alleraardigste indruk achter. Niet geheel vrijwillig, maar toch. In de sociale psychologie hebben studies uitgewezen dat je ook nog eens betrouwbaar overkomt. Ben jij iets te luidruchtig geweest? Dan kun je dus beter een beetje schaamte tonen.

Ieder voordeel heeft z’n nadeel
Schaamte kan ook tegen je werken, vooral als deze niet op z’n plaats is. Vooral kinderen hebben hier last van. Op de basisschool willen ze absoluut niet buiten de groep vallen dus hup, die bril gaat de tas in. Ook bejaarden hebben last van misplaatste schaamte. Als ze iets vergeten, kwijt zijn of om hulp moeten vragen voelen zich ongemakkelijk.

Zo herken je een creatieve persoonlijkheid.

Het is iets van alle leeftijden
Schaamte, je krijgt er al vroeg mee te maken. Peuters begrijpen al dat andere verwachtingen hebben waarnaar ze zich gaan gedragen. Zodra ze niet aan de verwachten voldoen voelen ze dat het mis is. Hier komt het gevoel van schaamte om de hoek kijken. Rode wangen, klamme handen en wegkijken als ze stout zijn geweest. Pubers schamen nog een tikkeltje erger: met dansende of zingende moeders willen ze écht niet gezien worden. De hormonen gieren door het lijf en het is erg belangrijk wat andere van ze vinden. Dit kan zover gaan dat schaamte belangrijke keuzes beïnvloed. Studeren is voor watjes! Dus halen we express een onvoldoende. Ambities? Niet cool. Gelukkig gaat ook deze tijd voorbij en met een beetje geluk schoppen ze het alsnog heel ver.

Laat het los
Sommige mensen zijn van nature zelfverzekerd en niet snel verlegen. Een ander heeft de rest van z’n leven moeite met presenteren, spreken en andere taken waarbij je naar buiten treedt. Toch kun je over de ergste schaamte heen groeien. Door de jaren heen krijg je meer ruggengraat en ben je minder kwetsbaar. Het maakt niet meer zoveel uit wat andere denken. En als je er dan achter komt dat je rok in je panty zit, los het op en ga gewoon door. Je kunt jezelf toch niet de rest van de dag opsluiten in het toilet. Zo werkt het niet. Daarnaast heb jij een paar seconden alle aandacht maar daarna vinden mensen zichzelf weer belangrijker. Zo zijn ze. Staat je gulp open? Denk maar niet dat iedereen dit onthoud. Dus knoop goed in je oren, het moment gaat voorbij en jij? Jij schaamt je even maar pakt daarna de draad weer op. Laat je vooral niet leiden door schaamte en doe wat je zelf wilt. Het is heus niet gek om in je eentje naar de bioscoop te gaan, ook al voelt het misschien wel zo. Iedereen zit er voor de film en niet voor jou.

Volg ons ook op Instagram!