De herfst is beter voor verandering dan het nieuwe jaar

De herfst brengen we het liefste al nippend aan een pumpkin latte, met een boek op de bank met het oog op de kerst door. We denken niet aan nieuwe kansen of mogelijkheden als het aankomt op werk of je liefdesleven. In de herfst kabbelt alles rustig voort. En dat terwijl voornemens júist in de herfst goed uitpakken.

De herfst creëert rust en ruimte in jouw hoofd na een drukke, hectische zomer. Vooral in landen waar de vier seizoenen duidelijk aanwezig zijn, willen mensen in de zomer met volle teugen genieten van de zon. Vakanties worden gepland, je bent vaak buiten en spendeert meer tijd met vrienden en familie. Zomers zijn we socialer. Terwijl in de herfst, is het heerlijk om jezelf terug te trekken, om even minder sociaal te zijn.

Buiten wordt het kouder en je hebt meer behoefte om het in huis knusser te maken. Je wilt een nieuwe garderobe en probeert nieuwe recepten uit. Al deze activiteiten zijn typerend voor en overgang en prikkelen de wil om te veranderen. Niet alleen fysiek maar ook mentaal.

Het is ook een tijd waarin we stilstaan bij de relaties die we hebben opgebouwd, met wie wil je wel en met wie wil je minder tijd doorbrengen. Met het oog op sinterklaas, kerst en oud&nieuw ben je daar vast mee bezig. Want met wie ga jij deze festiviteiten vieren? Ook op liefdesgebied groei je juist in de herfst naar elkaar toe.In de zomer is alles luchtig, flirterig en minder serieus. Vanaf september moet je na gaan denken of dit de dude is die je bij jouw ouders aan tafel wilt hebben.

Voornemens maken is nooit gemakkelijk
In welke tijd van het jaar we ook leven, voornemens maken is nimmer een eenvoudige taak. We stellen alleen doelen waarvan we zeker weten dat we ze kunnen behalen maar durven niet te kiezen voor risicovolle doelen. We doen liever wat de maatschappij van ons verwacht en worden snel ontmoedigd door meningen van anderen. Falen zorgt ervoor dat je je slechter voelt dan voor jouw voornemens. Zelfs die nieuwe liefde die misschien met kerst bij jouw ouders aan tafel zit, is een risico. Stel dat hij jou nog voor die tijd de bons geeft? Dan faal je in de liefde.

Creëer kleine, meetbare en haalbare doelen
Voornemens zijn eng omdat je nooit weet of je ze waar kunt maken, begin daarom klein. In plaats van dat je zegt: “ik wil gelukkiger worden”, moet je je bedenken: welke kleine dingen in het leven maken mij ongelukkig? Kan ik die dingen weglaten? En daarna voeg je stukje bij beetje geluksmomenten toe, dingen die je fijn vindt. Een voorbeeld: als lezen je gelukkig maakt, kan het voornemen zijn om twee boeken per maand te lezen. Dit is meetbaar en haalbaar.

Stel langzaamaan grotere doelen
Begin met kleine voornemens die uitgroeien tot iets groters. Als je te snel, te grote doelen wilt bereiken, is de kans dat je opgeeft erg groot. Stel je wilt vaker gezond koken maar je doet het nooit, dan is het ook niet haalbaar om opeens zeven dagen in de week te koken. Pas als je regelmatig kookt kun je de volgende stap zetten.

Kies geen voornemens waarvan je denkt dat je ze moet maken
Veel mensen willen iets veranderen omdat dat sociaal gezien verwacht wordt. Denk aan kilo’s kwijtraken. Maar vind jij zelf dat je een paar kilo kwijt moet? Of denk je dat je je beter voelt als andere jou in een maatje minder zien. Je moet dingen voor jezelf doen, voor niemand anders. Iedereen is uniek en daar horen unieke voornemens bij. Om deze doelen in jou leven te specificeren moet je dicht bij jezelf blijven. Het verlangen om te veranderen komt in de herfst vanzelf, de vraag is: wat wil jij veranderen? Jouw stijl, jouw interieur? Of misschien wel je werk. Neem dan niet à la minute ontslag, maar ga je oriënteren op de leuke en minder leuke kanten van jouw baan. Iedere stap is er een in de juiste richting, maar ga vooral niet te snel.

Lees ook: je barst eerder in huilen uit in een vliegtuig.