Bewezen: gekrabbel houdt je bij de les

Veel mensen vinden het irritant als je tijdens een meeting op een briefje aan het krabbelen bent. En het is bijna net zo irritant als wanneer je constant aan het friemelen bent. Je leidt de rest af of anders gezegd: je komt ongeïnteresseerd over en daarom krijg je op je kop.

Degene die aan het woord is wil aandacht maar wie zegt dat jij niet luistert? Een recente studie gepubliceerd in The Journal Applied Cognitive Psychologie laat zien dat krabbelaars in the end meer onthouden dan niet-krabbelaars. Onderzoeker Jacky Andrade ondervroeg na een lezing krabbelaars en niet-krabbelaars, wat bleek? De krabbelaars konden zich meer informatie herinneren.

Het onderzoek
Voor het onderzoek verzamelde Andrade veertig deelnemers die ze in twee groepen van twintig verdeelde. Beide groepen moesten in een stille ruimte naar een bandje luisteren. Zogenaamd worden de deelnemers uitgenodigd op een verjaardagsfeest en er worden acht namen genoemd van mensen die zéker op het feestje komen. Terwijl de ene helft geconcentreerd naar het bandje luistert, wordt er van de andere helft verwacht dat ze iets op papier krabbelen. En wat blijkt? De krabbelaars onthouden maar liefst 29% meer informatie dan de geconcentreerde luisteraars.

Hoe komt dit zo?
Volgens Andrade kan dit verschijnsel verschillende oorzaken hebben. Ten eerste: als je krabbelt, ben je niet aan het dagdromen. Dagdromen lijkt onschuldig maar het vraagt veel van je hersenen. Als je denkt aan het weekend ben je in je brein allemaal links aan het leggen. Wat ga je doen? Met wie? Hoe ga je het inplannen. Dat soort dingen. Je bent al bezig met de uitvoerende taken, bijvoorbeeld een recept bedenken.
Krabbelen daarentegen vraagt weinig van je brein maar weerhoudt je wel van het dagdromen. Dus als je een fervent krabbelaar bent, hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt er zeker van zijn dat je alles hoort én in je oren knoopt.

Lees ook: meisje van vier draagt de trouwjurk van haar overleden moeder.