Ayurveda en storm

Vandaan kunnen we er niet omheen: het stormt. Vanuit ayurvedisch perspectief betekent dit dat wat buiten gebeurt (macrokosmos) ook invloed heeft in ons lichaam (microkosmos). Als het guur buiten is en de wind waait, heeft dit dus direct invloed op hoe jij je voelt.

Als er buiten veel beweging is, merk je dit ook binnen in het lichaam. De winter is een seizoen waarin vata overheerst, in de leer van Ayurveda is dit een van de basis energieën in het lichaam. De andere energieën zijn pita, kapha en dosha. Nu het buiten stormt zijn het vooral de vata energieen die overheersen en daarbij horen ook verschillende vata kwalen zoals: gewrichtspijn, droogte, ruwheid en een winterdepressie.

Wat voeding met je doet
Je bent wat je eet. In de ayurveda is het erg belangrijk dat je de juiste voeding eet want jouw lichaam werkt als een thermostaat op temperatuur. Dit wordt gemeten aan de hand van ‘agni’, het spijsverteringsvuur. Als het buiten koud is, verhoogt jouw lichaam ‘agni’ om warm te blijven. Het spijsverteringsvuur wordt aangewakkerd en om dit vuurtje brandend te houden, moet je de juiste producten eten. Daarom is het belangrijk om makkelijk verteerbaar te eten maar wel veel goede vetten zoals olie. Zuivel kun je beter laten staan. Kies liever voor havermout, volkoren, tarwe, quinoa en warm dit op. Eet naast deze producten ook veel gekookte groenten. Salades kun je beter niet eten. Tijdens de lunch kun je dus beter een warme soep nemen. Ook in de avond zijn soepen prima, of een warme stoofpot mag ook. Drink vooral geen cafeïne houdende dranken net na de maaltijden, hierdoor wordt je spijsvertering vertraagd. Kies liever voor kruidenthee met gember, kaneel, venkel en komijn.

Sporten, liever niet
Ik sport regelmatig, van yoga tot hardlopen en gister was ik bij Andreas Trussat voor een work-out. Normaal gesproken zijn de deze lessen erg pittig, maar met de storm op komst deden we het rustig aan. Dit werkt vata-verlagend en dat is belangrijk in tijden van roerigheid in de natuur. Als het kan, slaap dan langer of doe een dutje gedurende de dag. Probeer het rustig aan te doen. ‘Gezond sporten’ betekent vanuit ayurvedisch gezichtspunt de helft van de lichamelijke kracht te gebruiken. Hiermee wordt bedoeld dat je het lichaam niet uit moet putten, zeker niet als het al veel energie verbrandt door externe factoren.

Lees ook: ben jij een vata-type? Zo krijg je jezelf weer in balans.