Alternatieve geneeswijzen: zin of onzin? We nemen ayurveda onder de loep

Oudere of alternatieve geneeswijzen lijken tegenwoordig steeds meer onder de aandacht te komen in de wereld van voeding en gezondheid. Waarschijnlijk heb je termen als ‘natuurlijke voeding’ of ‘holistisch’ al eens voorbij zien komen Vaak gaat het om geneeswijzen die in onze Westerse maatschappij als alternatief worden bestempeld. Alternatief betekent hierbij simpelweg een geneeswijze anders dan de Westerse geneeswijze die wij ‘regulier’ noemen.
In deze blog reeks neem ik een aantal populaire alternatieve geneeswijzen onder de loep. Wat zijn deze geneeswijzen eigenlijk, wat kan het betekenen voor onze gezondheid en hoe betrouwbaar zijn adviezen die hierop gebaseerd zijn?
Oftewel: hoe zinvol zijn alternatieve geneeswijzen?

Ayurveda zweverig of ingewikkeld? No-way! Ayurve-dah!
Heb je weleens gehoord van ayurveda? Ayurveda is een oeroude geneeswijze uit India en betekent letterlijk de ‘wetenschap van het leven’. Ayurveda is het zusje van yoga en omvat voeding- en leefstijladviezen om tot een gezond, lang en gelukkig leven te komen. Ayurveda is allesomvattend. Het gaat over wat je eet, hoe je eet, hoe je je spijsvertering aanwakkert, je slaapritme, je stressniveau en nog veel meer. Dat noem je ‘holistisch’ kijken, naar de mens als geheel.
Binnen de ayurveda wordt altijd gekeken naar wat iemands natuur is, wat voor type iemand is. Bijvoorbeeld een type dat snel overprikkeld raakt of een type dat erg verzorgend is. Op basis van deze persoonlijke natuur worden voedings-, kruiden-, en leefstijladviezen gegeven. De ayurveda stelt dat als je leeft volgens jouw natuur, jouw lichaam in balans blijft en ziekten worden voorkomen. Bijvoorbeeld: het type dat snel overprikkeld raakt kan buikklachten krijgen doordat bepaalde voeding niet goed verteerd wordt aangezien stress vaak op de darmen werkt. Deze persoon kan beter niet teveel gasvormende producten zoals bonen en uien eten, want dat kan zorgen voor meer darmklachten. Of, types die niet zo actief zijn kunnen beter meer kruidig en scherp eten zodat ze geprikkeld en geactiveerd worden.

Eigenlijk heel logisch, toch?
Veel van de huidige en veel jongere, Westerse geneeskunde is gebaseerd op de Ayurveda. In de loop van de tijd zijn elementen uit de ayurveda gehaald en getoetst in het westen. Worden de toetsen significant aangetoond, dan kunnen ze opgenomen worden in de reguliere, Westerse geneeskunde. Het grootste verschil tussen Ayurveda en de regulier geneeswijze is dat bij Ayurveda meer holistisch wordt gekeken. Dus niet alleen naar een aandoening of orgaan, maar naar alles wat er komt kijken in het welzijn van personen. Ayurveda kan hierbij een hele mooie aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde. Sowieso leuk om je een keer in te verdiepen, toch?