Als iemand alleen maar over zichzelf kan praten

Iedereen kent wel iemand die alleen maar over zichzelf kan praten en dat is niet fijn. Sterker nog: deze brallende personen worden meer dan eens opzettelijk vermeden. Het is namelijk godsgruwelijk irritant als iemand jou steeds onderbreekt om zijn of haar zegje te doen. Of aan een stuk doorpraat zodat jij er niet eens tussenkomt.

Aan het einde van zo’n gesprek ben jij er helemaal klaar mee en denk je: waarom vroeg hij of zij iets aan mij?

Want als de persoon in kwestie vraagt: “Hoe gaat het met je?” wil je best antwoorden dat het even niet zo lekker loopt maar je weet dat je daarna moet dealen met zijn of haar hele levensverhaal. Want: “Precies! Ik ben ook super druk en heb helemaal geen tijd voor mijn vrienden.”

Als jij iets zegt, krijg je altijd een op zichzelf betrokken antwoord terug.

“Sjonge wat heb ik veel gesport deze week!”
“Ik ook! Ja want ik ben bezig met een detox… blablabla”

Of

“Nou, vakantie zou wel lekker zijn, gelukkig hebben we net geboekt”
“Ja! Ik ben ook toe aan vakantie, maar we weten nog niet precies waarheen… blablabla”

Of

“Het zit thuis even niet mee, ik moet voor mijn ouders zorgen”
“Oooh ja heel herkenbaar, ik heb ook veel zorgen in de familie… blablabla”

Héél vermoeiend dit soort gesprekken waarbij jij nooit aan het woord komt. Iedereen heeft iets te vertellen en praten geeft mensen een goed gevoel, maar als je niet de mogelijkheid krijgt om iets te zeggen en alleen maar luistert, gaat er toch iets mis. De meerderheid van de mensen praat het liefste over zichzelf en heeft moeite met luisteren. Wat jij zegt doet er eigenlijk niet toe. Vooral dominante persoonlijkheden walsen zo over jou heen en laten zo zien dat ze ‘het baasje’ zijn. Als je wat ingetogener bent, kom je hier echt niet tussen.

Monoloog
Van een gesprek is in dit geval geen sprake, het is eerder een monoloog. Een eenzijdige stroom van woorden waar je allebei niks aan hebt. Als de ander alleen maar in de IK vorm praat staat hij of zij niet open voor informatie van buitenaf. Hierdoor zijn het vaak betweters, ze weten alles beter omdat ze geen idee hebben hoe het anders in elkaar steekt. Mensen praten graag, hierdoor komt zelfs het geluksstofje dopamine vrij, waardoor we we nóg meer gaan praten maar ondertussen vergeten we te luisteren. Vaak hebben mensen die graag een monoloog voeren geen kwaad in zin. Ze hebben vaak niet eens door dat ze constant aan het woord zijn omdat:

1. Ze willen laten zien hoe slim ze zijn
2. Ze onzeker zijn
3. Ze graag het middelpunt van de belangstelling zijn
4. Ze dol op aandacht zijn
5. Ze geen besef van tijd hebben
6. Ze bang zijn voor een ongemakkelijke stilte
7. Ze jou totaal niet interessant vinden
8. Ze persoonlijke problemen ervaren waar het hoofd van vol zit

Over problemen moet je praten
Als iemand het zwaar heeft, is het belangrijk dat deze persoon zijn of haar hart kan luchten. Het leven is niet altijd even makkelijk en in ieder mensenleven zitten pieken maar ook dalen. Soms is zo’n dal heel diep, als iemand overlijdt of een relatie overgaat bijvoorbeeld. Hoe dieper het dal, hoe belangrijker het is om hierover te praten. Op zulke momenten is luisteren belangrijk en mag iemand z’n hart luchten. Maar als de persoon in kwestie te lang blijft mijmeren over zijn of haar probleem is het verstandiger om professionele hulp in te schakelen. Het is namelijk erg vervelend als er niet geluisterd wordt naar jouw goedbedoelde adviezen en de persoon in kwestie blijft hangen in de zin: “ik heb het zo zwaar.”