Ben je als hoogsensitief persoon sneller of minder snel verliefd?

In onze maatschappij krijgt bijna iedereen een label en dat vind ik helemaal niet vreemd. “Onzin!” hoor ik vaak als ik schrijf of praat over HSP. ‘Onzin’?? denk ik dan. Je snapt het gewoon niet helemaal… want elke persoon is anders en ik heb niks tegen labels. Bovendien is het bewezen dat hoog sensitieve personen gevoeliger zijn voor prikkels van buitenaf zoals geluiden en stemmingen van anderen. Ze voelen beter. Maar hoe zit het in de liefde? Voelen ze daar ook eerder vlinders in de buik of juist niet?

Als je hoogsensitief bent, houd je van échte verbinding en intimiteit. Je kiest liever voor diepe relaties dan oppervlakkige contacten, maar zo’n connectie vinden én behouden, gaat vaak niet eenvoudig. In een wereld waar alles ‘leuk’ moet zijn (werk, relaties, vrienden) kom je er als HSP’er achter dat jij iets zoekt wat alleen in jouw hoofd bestaat. Dus is de liefde die je zoekt wel mogelijk? En hoe vind je deze?

Omdat je als HSP’er van nature erg empatisch bent, verplaats je je continu in andermans schoenen. Luisteren en je zorgen maken zijn twee eigenschappen die naadloos aansluiten bij wie je bent. Vaak heb je het zelf niet eens door maar die natuurlijke warmte, empathie en compassie trekt anderen mensen aan. Tegelijkertijd voelen HSP’ers zich tot anderen aangetrokken want ze kunnen gevoelens van anderen niet negeren. En daar begint de uitdaging: je voelt je vaker aangetrokken tot mensen met problemen. Struggles, verdriet, eenzaamheid of angst zijn voor een HSP’er net zoiets als een gebroken been. Als iemand valt laat je die persoon niet liggen en als iemand verdriet heeft, loop je er ook niet voor weg.

Hoog sensitieve personen zijn zorgzaam maar kwetsbaar. Wanneer je in een relatie terecht komt, voel je precies wat de ander voelt. Je wilt het liefst dat deze persoon zich altijd happy voelt. Met een beetje geluk heb je een hele blije lover te pakken maar het komt vaker voor dat iemand je leegzuigt doormiddel van té hoge eisen. Of de ander stelt echt te hoge eisen of je legt je niet neer bij de gevoelens van een ander. Hoe dan ook: voordat je het weet voel je je overwelmd en vermoeid. Het is niet jouw taak om iemand te redden die zinkt in de stormachtige zee zoals het leven soms kan zijn. Je wilt mensen helpen, maar mensen kunnen vooral zichzelf helpen en daar moet je op vertrouwen. Als HSP’er ben je niet de persoon die de wereld kan redden, soms moet je daarin een stapje terug doen. Je kunt alleen jezelf helpen en daarom moet je je eigen behoeften voorop stellen. Dat klinkt misschien egoïstisch maar het is essentieel om te overleven. Wanneer je je overwelmd, gestresst, verdrietig of onrustig voelt is dit een schreeuw vanuit jezelf dat je beter voor jezelf moet zorgen. Ontdoe je van nare personen of stressvolle situaties, geef jezelf de rust en ruimte om je eigen gevoelens op een rij te zetten.

Hoe graag je anderen wil helpen, zorg er vooral voor dat je jezelf helpt. Gebruik je hooggevoeligheid om zelf sterker, dapperder, gezonder en zelfverzekerder te worden. Als jij je zwak, angstig, verward of vermoeid voelt, offer je jezelf op. Bewaar je mooie empatie voor mensen die het écht waarderen en die er ook voor jou zijn. In de liefde draait het om geven en nemen of je nu hooggevoelig bent of niet.