Aankomen van zwarte koffie: zin of onzin?

Wij vrouwen drinken onze koffie en masse zwart. Ik vraag me af: vinden we ‘m zo echt het lekkerste of doen we het om op gewicht te blijven? Ik denk stiekem het laatste. Zolang je de suiker weglaat zit tenslotte niets die #bikinibody2016 in de weg. Want: slechts nul calorieën per kopje. Maar: kunnen we écht niet dik worden van koffie?

It’s all about balance
Nee dus. Helaas. Wij noemen: wel twee redacteuren van Enfait zijn 3 kilo aangekomen sinds ze koffie drinken. Nee, we noemen geen namen. Oeps, hier gaat duidelijk iets niet goed. Na het nodige onderzoek kwamen we erachter dat koffie je hormonen flink uit balans kan brengen. Met alle nadelige gevolgen van dien…

Dit gebeurt er met je lichaam als je koffie drinkt
Het heeft allemaal te maken met cafeïne, hormonen en de invloed hiervan op je bloedsuikerspiegel. Het zit zo: de cafeïne in koffie stuurt een signaal naar je bijnieren dat zegt: ‘maak de hormonen adrenaline en cortisol aan en snel alsjeblieft!’. Doen we, denkt je lichaam. Dingetje: normaal gesproken worden deze aangemaakt in een stressvolle situatie, erg nuttig dus. Minder nuttig is het als we onze 4e, 5e of 6e kop koffie naar binnen gieten.

Jouw kop zwarte koffie zonder suiker zorgt er namelijk voor dat je lichaam glycogeen omzet in glucose (=suiker). Krijg je dus alsnog suiker in je bloed. Deze extra energie wordt vervolgens opgeslagen als vet. Door de insuline in je lichaam kun je dit vet niet verbranden. En waar komt dit vervolgens terecht? Juist, bij ons vrouwen vaak in de buikzone. Ai.

Spijsvertering en uitgeputte bijnieren
Nog iets: koffie stilt misschien voor even je trek maar het werkt uiteindelijk averechts. Je spijsvertering wordt namelijk platgelegd en dit heeft niét tot gevolg dat je minder eet. Drink je regelmatig koffie dan zal je lichaam blijven vragen naar het zwarte goud. Of naar suikers. En dan is het cirkeltje weer rond. Van te veel zwarte koffie (voor de meeste mensen meer dan 3 koppen per dag) kunnen je bijnieren bovendien uitgeput raken. Uitgeputte bijnieren zijn niet fijn – ik weet er alles van – hevige vermoeidheid is namelijk het gevolg.

Trouwens: grote kans dat je minder goed slaapt als je (te) veel koffie drinkt. En iedereen weet dat een verstoorde nachtrust niet zo best is voor je gewicht. Indirect kun je een toename in je gewicht dus ook aan je koffie consumptie relateren. De gevolgen van koffie drinken die ik noem gelden trouwens niet voor iedereen. Sommige mensen hebben er totaal geen last van en komen geen grammetje aan van hun dagelijkse bakkies. We’re all different. Maar heb je het gevoel dat jij er wel last van hebt op de één of andere manier? Dan is het een persoonlijk onderzoekje waard!

Een cappuccino dan?
Zwarte koffie zonder suiker bevat geen calorieën. Toch is het drinken van een cappuccino op z’n tijd zo’n gek idee nog niet. Sterker nog: de eiwitten in (soja/amandel/koe) melk zorgen voor minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel waardoor er minder insuline aangemaakt hoeft te worden.

Nu willen we je niet aansporen om die 8 koppen koffie per dag te vervangen voor cappuccino’s; te veel van iets is immers nooit goed. Maar drink je een paar keer per dag zwarte koffie, puur om op gewicht te blijven? Vervang ze eens voor koffie met melk en kijk wat er gebeurd. Wij zijn benieuwd! Van zuivel zijn we sowieso niet zo’n fan, maar amandelmelk is een prima vervanger. Toch liever zwarte koffie? Eet er dan iets met eiwitten bij, bijvoorbeeld een paar pecannoten.

Cold turkey
Voor de doorzetters: drink eens twee weken geen koffie en merk op hoe je je voelt. Ik geef toe: je moet er even doorheen, maar het is de moeite waard. Grote kans dat je minder last van sugar cravings hebt en je energiepeil stabiliseert. Oh, en dat je eindelijk die laatste paar kilo’s verliest. Komt die bikini body van 2016 toch weer in zicht.

Eerder heeft Enfait’s Florine een artikel geschreven waarin ze is gestopt met het drinken van koffie. Dat is nog steeds het geval, alhoewel, ze stapte over op cafeïnevrije koffie. Ook hier blijkt cafeïne in te zitten met alle gevolgen van dien.

Art direction: Axel Oswith en Amanda Kusai