8 stappen die je op weg helpen naar een duurzamer leven

Steeds vrager krijg je te maken met duurzaamheid. Je kunt er niet omheen en dat moet je ook niet willen. Één van de vragen die je moet kunnen beantwoorden luidt: ‘Wat betekent duurzaam voor jou?’. Want, wat is duurzaamheid nou eigenlijk? Heeft het te maken met voeding? Je levensstijl? Of heeft het te maken met de keuzes die je maakt die het milieu beïnvloeden. 

Duurzaamheid betekent niet alleen dat je ’s ochtends een scharrelei eet of dat je een elektrisch rijdt. Natuurlijk, alle kleine beetjes helpen, maar je bent pas echt bezig met een betere wereld als je voorgoed andere keuzes maakt en op deze manier mensen inspireert. Wat ik bedoel te zeggen is: met afval scheiden kom je er niet. De wereld is een kostbaar ding waar we zuinig op moeten zijn. Wij zijn hier over honderd jaar wel klaar maar er wordt een hele nieuwe generatie geboren die ook recht heeft op een fijne toekomst. Een fijne en veilige plek. Je hoeft niet bang te zijn voor de toekomst maar bewustwording over de impact van de bioindustrie en mode-industrie is niet verkeerd. En dan bedoel ik niet mondjesmaat, want de huidige wereldverbeteraars beschikken al over voldoende kennis. Juist het gros van de bevolking, waarbij er in het weekend kilo’s vlees op de barbecue belanden, mogen nu ook wel eens hun steentje bijdragen. Punt 1: het is niet moeilijk en punt 2: het is niet eng.

1. Pluis uit waar jij iets kunt veranderen
Iedereen heeft een andere levensstijl, dat is prima. Niemand kan alles goed doen maar iedereen een beetje? Jawel hoor. Eet minder vlees, meer groenten, koop minder kleding van betere kwaliteit, pak vaker de fiets in plaats van de auto en oordeel niet. Wees aardig voor ieder levend wezen.

2. Scheid afval
We zeiden net: dit is niet de enige stap, maar wel een belangrijke. Vergeet het dus vooral niet tussen alle andere duurzaamheden door.

3. Doe mee aan een vegan challenge
Daag jezelf uit en probeer eens één week helemaal plantaardig te eten. Als we dit allemaal eens in de zoveel tijd doen, scheelt dit heel veel. En zo moeilijk is het niet, om alle dierlijke producten te laten staan. Op het internet vind je veel vegan inspiratie en er zijn genoeg merken die plantaardig zijn. Op je lichaam heeft plantaardig eten ook een groot effect, kijk na een week maar eens hoe je je voelt. Tegenwoordig zijn er zoveel vervangende voedingsmiddelen en supplementen voor eiwitten, omega’s, ijzer en vitamine B.

4. Gooi geen eten weg
Nooit. Dit hoeven we toch niet uit te leggen?

5. Neem altijd zelf een boodschappentas mee
Dit scheelt geld én plastic én dus afval.

6. Consuminderen
We willen altijd meer. Deze innerlijke craving zorgt voor een gevoel van onrust maar ergens vinden we dat fijn. Als we met materiële zaken bezig zijn, hoeven we minder met onszelf bezig te zijn. Dit kan nogal eens een issue zijn. Wanneer jij niet lekker in je vel steek, zoek jij je geluk van buiten terwijl van binnen blijft het steken. Geef jezelf een maand rust door NIKS maar dan ook NIKS wat onnodig is te kopen. Dan merk je dat je alleen nog maar etenswaar koopt.

7. Maak een lijstje met je sustainable fashion brands of koop tweedehands
Er bestaan veel merken die beter bezig zijn dan andere merken maar er net zo mooi uitzien. Ik denk aan Studio Jux, Armed Angels, Stella McCartney of Real Fake.
el inspirerend werken. Evenals een kledingkast, koelkast, vriendenkring etc.

8. Kies voor een groene leefomgeving
Tover jouw huis om tot een duurzaam paleisje. Kies bijvoorbeeld voor groene stroom, deze wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Er is ook genoeg keuze op het gebied van duurzaamheid en huishoudelijke apparaten. Kies voor een energiezuinige wasmachine, koelkast en een wasdroger. Een wasrek is natuurlijk nog beter! Verder kun je afwassen met ecologisch afwasmiddel, de was doen met een beter wasmiddel en doe dit alleen als het écht nodig is. Zet nooit halve machines aan en zet de lampen juist uit.