6 food trends voor 2016

In 2015 dronken we massaal groene sapjes en aten boerenkool. Verder waren we gek op rauwe chocolade en hebben we flink wat bananenpannenkoeken gebakken. Geen havermout in huis? Ondenkbaar! En ook de kokosolie was een must-have in de ‘gezonde’ keuken. We denken niet dat dit in 2016 anders zal worden, maar we kunnen wel wat nieuwe trends verwachten.

Lokale ingrediënten
urban garden
De belofte is groot: steeds meer restaurants verbouwen de groenten en kruiden op jouw bord helemaal zelf. Op de menukaart staan dan ook alleen maar seizoensgebonden gerechten die rechtstreeks van het land komen. Onbespoten en alles zelf gezaaid. Restaurants in de stad proberen ten koste wat het kost ergens een stukje vruchtbare grond te bemachtigen en gaan anders het dak op voor een roofgarden.

Zuurpruimen, opgelet: zo krijg je een perfect alkalisch lichaam.

Zeewier is het meest voedzame ingrediënt
Het komende jaar gaan we overal zeewier tegenkomen. Niet alleen bij de sushi maar ook in je salade, naast je avocado toast en we gaan zelfs zeewierspaghetti eten. Want deze spaghetti bevat in tegenstelling tot gewone pasta geen tarwe en bijna geen koolhydraten, dus weinig calorieën. Bovendien is zeewier een bron van jodium, vanadium en diverse andere mineralen

Heet, heter heetst
pepper
We hebben behoefte aan meer pit! Gewone chilisaus zet ons niet meer in vuur en vlam dus experimenteren we met minder bekende kruiden zoals de Indiaanse Ghost pepper of Noord-Afrikaanse harissa.

Burn baby: 11 redenen waarom je metabolisme niet optimaal werkt.

Kunstige groenten
Groenten komen sowieso vaker op tafel. Restaurants spelen steeds beter in op vegetariërs en zelfs in steakhouses kun je straks een bloemkoolburger bestellen. Vegetarische gerechten worden smaakvoller en uitgebreider. Komend jaar draait het om kunst in de keuken als het om groenten gaat!

Poke in plaats van sushi
Zeg maar dag tegen sushi, want we eten liever poke. Dit is een rauwe vissalade die in Los Angeles overal op de menukaart staat, maar oorspronkelijk uit Hawai komt. Het is gezond want het is een bron van omega 3 door de flinke hoeveelheid vis. Bovendien zit er vaak zeewier door de salade heen, en zoals we al zeiden: zeewier zit eigenlijk overal in.

We verspillen niks meer
wasted salad
We weten dat het belangrijk is om zuinig met voedsel om te gaan, maar gooien alsnog heel veel goed eten weg. Want wie is er creatief in de keuken met restjes, wortels en stelen? In New York zijn ze dat zeker, want daar zijn verschillende koks die een root to stem salade op tafel toveren. De ingrediënten van deze salade zijn veelal broccoli bladeren, wortelstelen en de kern van bijvoorbeeld een kool. Alles wat normaal gesproken bij het afval belandt, komt nu op tafel.