5 trucs waardoor jij zelfverzekerder overkomt

Zelfverzekerde mensen weten beter hoe ze met een ongemakkelijke situatie om moeten gaan. Die kunnen het zelfs zo draaien, dat ook de meest ‘awkward’ momenten in hun voordeel werken. Het overkomt namelijk iedereen: dat je overspoelt wordt met gevoelens van nervositeit en spanning. Een zelfverzekerde houding helpt je dan om deze ongemakkelijke gevoelens om te zetten in iets veel beters: zelfvertrouwen. Dit laatste is de sleutel voor openheid en aantrekkingskracht. Doe er dus je voordeel mee.

Confident people know how to handle uncomfortable situations to their advantage. We’ve all been there, full of nervous and anxious energy. But none of us not born confident, we all have to learn how to be confident! An aura of confidence can attract positive attention and open up new opportunities. The ‘fake it ’til you make it’ approach can give you some of these benefits right away, with real confidence hopefully following afterward.

1. Lichaamstaal
Ineengedoken zitten, met de armen over elkaar zitten of wegkruipen in een hoekje zijn allemaal voorbeelden van een lichaamstaal die nervositeit uitstralen. Als je je armen over elkaar vouwt, vorm je in principe een denkbeeldige barrière tussen jezelf en de ander. Net als oogcontact vermijden, ook een teken dat je niet in bent voor een praatje.

Een zelfverzekerde houding levert meer op dan je denkt. Als je verschijnt met meer zelfvertrouwen krijg je daadwerkelijk meer voor elkaar. Sta rechtop, kijk mensen aan als je praat en gebruik je handen om jouw punt duidelijk te maken. Glimlach en straal met je ogen. De beste tip die ik ook van een vriendin kreeg. Het werkt echt! Mensen zullen je eerder benaderen omdat je open overkomt.

2. Ga niet zitten friemelen
Dit is een typisch zenuwtrekje. Je bierviltje uit elkaar scheuren, ijverig een pluk haar om je vinger draaien of constant van de ene op de andere voet stuiteren zijn tekenen dat jij onrustig bent. Doe dit niet. Ook tikken met je pen, wiebelen met je been en spelen met je telefoon zijn tekenen van onzekerheid. En niet alleen dat… het staat onprofessioneel. Werk juist met je handen om jouw boodschap te versterken, gebaren zorgen ervoor dat je nóg beter communiceert.

3. Oog contact
We zeiden het al: houd oogcontact wanneer je praat, maar ook als de ander tegen jou praat. Dwaal niet af met je gedachten. Ga niet naar je telefoon lopen loeren (dit is rondduit onbeschoft!) en toon interesse in de mensen om je heen.

4. Gun iedereen een glimlach
Lachen geeft iedereen een warm gevoel. Je komt niet alleen vriendelijk maar ook benaderbaar over en mensen zullen je eerder herinneren. Het is zo dat je een natuurlijke glimlach kunt oefenen voor de spiegel. Doe het regelmatig en je staat aan! Ik heb wel eens avonden gehad dat iedereen een praatje wilde maken in de kroeg omdat ik met een big smile verscheen. It works baby.

5. Creëer mentaal zelfvertrouwen
Denk niet altijd aan dingen die je fout hebt gedaan maar júíst aan dingen die goed zijn gegaan. Als je over gemaakte fouten blijft malen, drijf je jezelf tot waanzin. Met onzekerheid als direct gevolg.