5 manieren om sneller van je studieschuld af te komen

Studeren kost geld, veel geld. Ten eerste betaal bakken met geld aan collegegeld en boeken, vervolgens gaat er grof geld naar de huur van een studentenkamer en dan wil je ook nog leven. En een beetje goed. Want de studententijd komt nooit meer terug. Het gevolg? Een dikke vette schuld.

Natuurlijk zijn er factoren die ervoor zorgen dat jij jezelf niet in de schulden hoeft te steken. In sommige gevallen spekken ouders de pot, verdien je hier en daar wat bij of heb je een goed gevulde spaarpot. Maar de meeste ambitieuze studenten ontkomen er ondanks bijbaantjes en bijdrages toch niet aan. Eenmaal afgestudeerd moet je beginnen met terugbetalen en met deze tips gaat dat sneller dan je denkt.

1. Neem een bijbaan
Logisch, het verdient geld, maar veel mensen zien dit absoluut niet zitten. Je hebt inmiddels een full-time baan dus je moet er niet aan denken om nog meer uren te maken. Toch is het een snelle manier om extra centen te verdienen. Zeker als je in eerste instantie niet vol aan de bak kunt en part-time werkt. Iedereen die net klaar is met z’n studie kan 40 uur werken.

Onderhandel over je salaris!

2. Steek jezelf niet verder in de schulden
Het is verleidelijk om er lekker op los te leven. Je hebt het toch verdient? Waarvoor heb je anders al die jaren zo hard gewerkt. Met een creditcard bestel jij oneindig veel (onnodige) schoenen, je eet iedere dag buiten de deur en het huis waarin je woont is groot doch duur. Bovendien sponsor je de sportschool én de bibliotheek (waar je sinds je studententijd niet meer komt). Je leeft alsof je de top hebt bereikt, maar daar raak je in feite steeds verder vandaan. Want de eerst jaren na je studie moet je hard buffelen om de top te bereiken. Slechts een enkeling verdient al meteen bakken met geld. Dus verstop die creditcard, eet vaker thuis en zeg onnodige abonnementen op.

3. Even over de auto
– Nee, die is écht onmisbaar! – Toch is de auto zelden onmisbaar. De meeste afgestudeerden wonen én werken in de stad, goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Kost ook wat, maar minder. Zeker als je een deal sluit met je werkgever en reiskosten vergoeding krijgt. Voor degene die in een onbereikbaar gehucht belanden is een auto wel belangrijk. Maar wie zegt dat je meteen een duur exemplaar moet nemen? Een zuinig tweedehandsje volstaat prima! Je kunt er alleen niet mee pochen. Er zijn trouwens ook veel knappe koppen die carpoolen of zelfs een auto delen.

4. Bepaal je budget
En ga hier niet overheen! Als jij een realistisch beeld hebt van je financiële situatie maak je verstandige keuzes. Je hebt overzicht en dat voorkomt dat je teveel geld uit geeft in de hoop dat het toch wel goed komt. Daarbij levert het heel wat minder stress op als je precies weet waar je aan toe bent.

5. Je kunt je geld maar een keer uitgeven
Bedenk dus goed wat je wel of niet nodig hebt. Draag jij iedere dag een werkoutfit? Dan heb je zelf geen gigantische garderobe nodig. Als je dan toch nieuwe kleding koopt, kan dit ook in de kringloopwinkel. Vaak spotgoedkoop en origineel. Eten hoeft ook geen fortuin te kosten. Voor 40 euro in de week eet jij gezond! Kwestie van niks weggooien, slim koken en één keer per week alle boodschappen in huis halen.

4 dingen voor een succesvol en welvarend leven.

Het lijkt nog mijlenver weg voordat je schuldenvrij bent, maar het loont zich heus wel! Als je later trots wil zijn kun je maar beter een plan maken. Wie weet is het einde van jouw schuld dan veel eerder in zicht!

Volg ons ook op Instagram!